Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Świadczenie pielęgnacyjne a gospodarstwo rolne

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Świadczenie pielęgnacyjne a gospodarstwo rolne

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • FastLoan 4 lis 2011, 12:10
    Szukam informacji nt. czy można dostać świadczenie pielęgnacyjne mając gospodarstwo rolne.
    W przepisach nie ma na ten temat ani słowa, a to jest dla mnie nie zrozumiałe.
    Chodzi o oto, że jak się ma pracę zarobkową czy ustalone prawo do emerytury to takie świadczenie nie przysługuje. No a co z rolnikami mającymi gospodarstwo?. Może ktoś coś wie na ten temat.
  • FreeDOOM 4 lis 2011, 13:16
    Świadczenie pielęgnacyjne, chodzi o te 520 zł?
    Nie wiem, ale według mnie nie można podejmować żadnej pracy zarobkowej. Tak przynajmniej słyszałem, ale w szczegółach się nie orientuję.
  • FinansowyKrawiec 4 lis 2011, 17:00
    Trudna sprawa, bo gospodarstwo rolne to nie praca zarobkowa. Rolnicy przecież nie płacą podatku dochodowego.
    Na moje oko posiadanie gospodarstwa rolnego nie wyklucza ubieganie się o takie świadczenie, bo nie jest to praca zarobkowa.
    Tylko czy osoba prowadząca gospodarstwo jest wstanie się opiekować członkiem rodziny? Wiem, że od nowego roku są jakieś zmiany w tym temacie i takie świadczenie będzie trudniej dostać.
  • FastLoan 4 lis 2011, 19:13
    Tak chodzi o te 520 zł comiesięcznej pomocy państwa. Nie mogę ustalić konkretnie jak to jest.
    Ustawa o świadczeniach rodzinnych mów tyle, że świadczenie pielęgnacyjne przysługuje osobie, która w celu opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem lub inną osobą niepełnosprawną, rezygnuje z pracy lub z innej formy zatrudnienia.
    I na tym koniec. Rolnik to nie osoba zatrudniona nawet w innej formie - no chyba, że mówimy o dziale specjalnym, ale to nie ten przypadek.
  • InspektorABC 4 lis 2011, 22:37
    Sprawa nie jest taka oczywista, bo przepis nie jest jasny i nawet sądy administracyjne różne do sprawy podchodzą.
    Jedne twierdzą, że trzeba zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa, co przecież ma sens.
    Inne twierdzą, że ustawa mówi o pracy zarobkowej a gospodarstwo rolne się pod to nie kwalifikuje.
    Owszem, można złożyć wniosek i poczekać na odpowiedź.
  • KruczekPrawny 5 lis 2011, 1:59
    Ustawie o świadczeniach rodzinnych zostało wprost napisane, co rozumieć przez zatrudnienie lub inną pracę zarobkową (art. 3 pkt 22). Poza tym, takie świadczenie dostaje się bez względu na dochód w rodzinie. Z tego względu nawet gdyby osoba opiekująca się niepełnosprawnym czy chorym i miała dochody z gospodarstwa rolnego, nie może być to przeszkodą do przyznania jej świadczenia pielęgnacyjnego.
    Z drugiej strony jak ktoś miałby się kimś opiekować prowadząc gospodarstwo rolne, nawet małe kilkuhektarowe???
  • paragraf54 5 lis 2011, 9:39
    Ja za to przytoczę pozytywny wynik postępowania przed WSA w Kielcach.

WSA stwierdził, że sam fakt posiadania, a nawet i prowadzenia gospodarstwa rolnego nie wyklucza rolnika z prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, o ile posiadane przez niego gospodarstwo, rodzaj upraw, pozwalałyby mu na podjęcie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, a pracy takiej nie podejmuje (bądź z niej rezygnuje) z powodu konieczności opieki nad osobą niepełnosprawną, względem której ciąży na nim obowiązek alimentacyjny.
    Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach w wyroku z 20 października 2011 r. (sygn. II SA/Ke 548/11).

Ale są też przeciwne wyroki, gdzie sądy odmawiają przyznania świadczenia. Trochę to ruletka. Przepis powinien być jasny, a tym czasem jak widać mamy lukę prawną albo niedopatrzenie.
  • BigMom 5 lis 2011, 11:50
    Nie ma co ukrywać, że sporo takich świadczeń zostało wyłudzonych.
    Wnuczek dostawał na babcię, choć mieszkał na drugim końcu Polski i niby miał się babcią zajmować.
    Albo jeden chory dostawał na drugiego.
    Im większe świadczenia tym większa pokusa do kombinowania.
    Rolnik niech sobie ma, ale niech się zdecyduje co chce świadczenie czy gospodarstwo.
    Dlaczego miałby być w lepszej pozycji od innych. Jeśli ktoś podejmie pracę, to świadczenie traci.