Favore.plForumFirma, biuro, reklama

Nagradzanie pracowników

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Nagradzanie pracowników

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Firma, biuro, reklama 1 2 z 2  
  • Mizantrop 19 cze 2011, 16:28
    Chcę wdrożyć w swojej firmie jakiś system premiowania najbardziej aktywnych/zasłużonych pracowników. Ale nie w formie pieniężnej, jakie inne sposoby nagradzania pracowników uważacie za dobry i motywujacy?
  • SawkaE 24 cze 2011, 12:31
    Czasem dzień wolnego jest lepszy niż kasa. Może jakiś wypoczynek, wyjazd na weekend.
    Ja nieraz chętnie był oddała 100 zł za dzień wolnego np. piątek, bo wtedy wiadomo byłoby 3 dni wolnego.
  • Bancroft 24 cze 2011, 14:10
    Nie wiem czy chodzilo Ci o inne formy niż premie itp, czy w ogóle nagrody, na ktore trzeba przeznaczyć jakies srodki. Bo zamiast premii fajną nagrodą moga być różne "bonusy" jak np rodzinny karnet na kino, kręgle czy inne rozrywki albo vouchery hotelowe... ale nawet szczere słowa uznania albo pisemna pochwała może byc bardzo motywująca.
  • Tre30n 24 cze 2011, 17:29
    Jeżeli mowisz o systemie to może wprowadzić np zwyczaj wybierania pracownika tygodnia czy miesiąca. Już samo takie wyróżnienie może być nagrodą.
  • Mizantrop 24 cze 2011, 21:12
    Myślę, że taki zwyczaj byłby dobry, bo wszyscy wiedzieliby, że jeśli się wykażą to kazdy ma szansę zostać nagrodzony i doceniony. Tylko nie jestem pewien czy to poprawi atmosferę w firmie czy przeciwnie, zacznie się rywalizacja i zazdrość. Firma jest mała, na co dzień spotyka się w niej kilkanaście osób, mam wrażenie, że się lubią i dogadują, ale czasem to wpływa na pewne rozprzężenie. Dlatego chcę jakoś dodatkowo zmotywować zespół, żeby byli bardziej efektywni.
  • Bancroft 24 cze 2011, 22:42
    Może się pojawić ryzyko, że ktoś będzie komuś zazdrośćił. Ale tak jest wszędzie i nie można dowartościowywać wszystkich niezależnie od tego czy się starają, czy nie. A pracownika, który jest zaangażowany i wydajny zawsze warto premiować! Takie jest moje zdanie. U nas to funkcjonuje w ten sposób, że raz do roku przy podsumowaniu minionego roku najlepsi dostaja nagrody, a prócz tego wszelkie zasługi sa wymienione na piśmie w czasie oceny ewaluacyjnej.
  • Farrel 25 cze 2011, 6:33
    Bancroft napisał:U nas to funkcjonuje w ten sposób, że raz do roku przy podsumowaniu minionego roku najlepsi dostaja nagrody, a prócz tego wszelkie zasługi sa wymienione na piśmie w czasie oceny ewaluacyjnej.
    Tylko zasługi? A co z niedociągnięciami? Chyba się zgodzicie, że podkreślanie wyłącznie osiągnięć nie jest motywujące do dalszej pacy nad sobą... Zresztą ewaluacja służy temu żeby konkretnie wypunktować zalety i braki, aby moc rozwijać te pierwsze i weryfikować drugie.
  • Bancroft 25 cze 2011, 7:15
    Oczywiście, o niedociągnięciach też rozmawiamy, ale nie to jest tematem wątkuuśmiech
  • Williams 25 cze 2011, 10:52
    Moim zdaniem słowa podziekowania i uznania z ust szefa, wyrażone no forum publicznym są niedocenianym sposobem nagradzania pracowników. Tymczasem wg badań pracownicy bardzo sobie cenią tego rodzaju "fratyfikację" i to nawet niekiedy bardziej niż w formie dodatkowych pieniędzy. W polskich firmach bardzo rzadko się chwali pracowników, widzę to analogię do sposobu wychowywania dzieci. Nie chwali się och "bo się rozbestwią" a to najlepszy sposób by je dowartościować, a wtedy same z siebie chcą być coraz lepsze.
  • Barbra67 25 cze 2011, 13:28
    Pracowałam kiedyś w firmie, w której szef w ramach nagrody dla wybranego przez siebie (zupełnie nieformalnie i dyskretnie) pracownika miesiąca dawał mu dwuosobowe zaproszenie na kolację. To był bardzo miły zwyczajuśmiech
1 2 z 2  
Firma, biuro, reklama - dyskusje na forum