-
Podobno Apple otwiera u nas swój oddział iTunes co ma nastąpić już w październiku. Tylko u nas zrobi na tym interes? U siebie sprzedaje muzę po 99 centów więc u nas powinno to być 99 groszy. Ale nasz rynek nie jest taki duży i kokosów tu nie zrobi.
-
-
Nie zrobi interesu, a to dlatego, że to system o obiegu zamkniętym, Aby się tam dostać trzeba mieć jedno iPhona albo iPada.
Choć to modne gadżety to jednak za drogie jak na kupowanie muzy przez internet. Mało Polaków ma urządzonka Apple i to będzie główna przeszkodą, ale nie jedyną. Apple skończy tak jak AOL, który jakiś czas temu był w Polsce, ale tak szybko jak się pojawił tak szybko zniknął została nawet wolna domena aol.pl
-
ja bym zaczął od tego czy Polacy są w ogóle skłonni płacić za cokolwiek w sieci. Po co banki dały darmowy dostęp w konta przez net?, a no po to aby goście nie pętali się po oddziałach, bo bank na tym więcej tracił niż zarabiał.
Nie lubimy płacić za e-muzykę i e-gazety i za wszystko.... e- coś tam.
Tak już mam i Apple iTunes nic tu nie zmieni.
-
Dopóki rządzić będzie chomikuj.pl to iTunesy i inne dziwolągi nie mają czego u nas szukać. Poza tym zakup tych ich awaryjnych iPhonów w których nawet baterii samemu nie da się wymienić nie ma sensu. 2000 zł za komórkę, albo jeszcze więcej.
Wolę kupić 4 po 500 zł w okresie co dwa lata. Łącznie da to 8 lat, a taki iPhone już po roku się zestarzeje lub ukaże się nowa wersja.
-
Nie trzeba mieć iPada, iPhona czy iPoda aby słuchać muzyki zakupionej w iTunes, bo te pliki nie są zabezpieczone pod katem odtwarzania na konkretnym urządzeniu. Można też kupować muzykę instalując oprogramowanie na komputer.
Tu coś więcej na ten temat:
http://support.apple.com/kb/HT2698
-
-
Na rodzimym rynku iTunes zrobił rewolucję i do tej pory sprzedał 15 mld piosenek - to akurat dotyczy całej dystrybucji globalnej. Czy u nas będzie tak samo, raczej wątpię. Polak już korzysta z płatnych usług.
Pirackie serwisy typu Chomikuj, Rapidshare czy Megaupload sa u nas popularne jak w USA iTunes. A na nich można znaleźć wszystko - filmy, piosenki, gry i programy. Kiedyś może i znikną ale raczej nie prędko.
-
Ja wejdzie to zobaczymy jak to będzie. Interesuje mnie czy to będzie po polsku czy po angielsku. Ceny zapewne będą takie same, ewentualnie będą liczone w euro a nie złotówkach i tylko przy użyciu kart kredytowych i to jeszcze wypukłych, które u nas nie są popularne.
-
Będzie przeliczanka z ze złotych na euro a później może na dolary czego skutkiem będzie to iż album kupiony w iTunes wyjdzie drożej niż kupiony na fizycznym nośniku. Piosenki mają być bez DRM, ale kto ich tam wie. W końcu Polska jest w ścisłej czołówce piratów.
-
Polak to cwany naród, jak go na coś nie stać to robi tak aby stać go było.
Przykładem jest gametrade.pl głównie dla dzieciaków. jak taki nastolatek ma kupić grę za 200 zł
kiedy kieszonkowego ma 50 zł? Ja mam 50 i koledzy mają, to łącznie daje 200 zł. I tak kupują, do spółki, potem ustalają kto w jakiej kolejności będzie grał i jak długo. Następnie wymieniają gry na gametrade.pl i jadą dalej.
Poza tym iTunes nie jest jedyną platformą z muzyką. Ma silnego konkurenta w postaci Ovi Music Store.
Co do polityki cenowej Apple to jest ona co najmniej dziwna.
Fragment tekstu z 2008 roku
Komisja Europejska nic nie może jednak zrobić z faktem, że w Stanach Zjednoczonych muzyka w iTunes jest znacznie tańsza niż na Starym Kontynencie. Amerykanie płacą bowiem 99 centów, co odpowiada 49 pensom lub 62 eurocentom.
-
Dokładnie to się to nazywa iTunes Music Store a nie Apple Store, ale mniejsza o nazwę.
Z rodzimych portali to mamy jeszcze Muzodajnia.pl która tez ma potężną bazę piosenek, ale w przeciwieństwie do iTunes nie ma filmów.
Na początku Apple zyska sporo fanów, wiadomo nowość, coś świeżego no i prestiżowego. Mimo wszystko, Apple uznawany jest przecież za najdroższą firmę technologiczną na świecie. To faktycznie fenomen, że w ciągu kilku kwartałów akcje Apple urosły o 2300% !. Wartość Apple wynosiła jeszcze nie tak dawno 15 czy 20 mld USD a teraz ponad 300 mld USD.
Chociaż produkty Apple awaryjnością nie grzeszą, to wygląd jest naprawdę nowoczesny. Nawet komputery sprzed lat obecnie wyglądają atrakcyjnie.