Proste pytanie tak mi się wydaje. Jeśli mam podpisaną z operatorem umowę na 4 megabity szybkości internetu to jak to mam sprawdzić. Wcześniej miałem 1 megabit a teraz mam 4 i jakoś nie widzę znaczącej różnicy. Słyszałem, że takie praktyki mają być karane bo bardzo często operatorzy oszukują nas mówiąc że mamy szerokopasmowy internet a okazuje się to jakąś ściemą. Czy da się samemu sprawdzić ile tam po sieci ganiają 1 i 0 ?????
Operator na pewno zawyżył przepustowość i masz jak w banku. Tylko pytanie jak bardzo. Samemu to co najwyżej możesz jakoś poprzez stronki z pomiarami. Tylko spowolnienie netu to wynik na. uruchomienia kilku programów.
No firewalle spowalniają net a kiedyś w takim programie ja Arcavir skaner http tak mulił to wszystko należało go wyłączyć aby móc swobodnie korzystać z sieci.
Przepustowość zależy od wielu czynników. Sieć nie jest jednolitą strukturą. Sygnał idzie po miedzi albo po światłowodzie. Raz może to być 10 Mbit/ innym razem 1 Mbit/s. Zależy też czy serwer jest wydajny czy nie. Jeśli nagle pełno ludzi pakuje się na stronę, to w ogóle się nie otworzy.
Wejdź na tą http://www.speedtest.net/ łatwo i prosto a wynik podawany jest w Mbit/s. Ja często z niej korzystam, bo widzę, że Dialog tnie mnie na prędkości. Płacę za mega a nam kilo
Linki do witryn internetowych oferujących sprawdzenie średniej prędkości naszego łącza internetowego: www.szybkastrona.prv.pl www.twojeip.wp.pl www.test.4web.pl www.pliki.bph.pl/cp/businessnet/test.html www.test.vline.pl/test.php www.continuum.com.pl/speedtest www.speedtest.net
Na WP jest to genialne zrobione !!
Pamietać należy że prędkość pokazywana/ładowania się strony w dużej mierze jest zależna od obciążenia danej stronki(serwera) jeśli on się nie wyrabia wiadomo że wynik będzie niemiarodajny a prędkość ładowania się strony nawet przy bardzo szybkim łączu internetowym będzie bardzo wolna.
Z tego wynika że w porywach mam 70 proc. tego co mam w umowie Z reguły to jednak połowa. Przy takich prędkościach to VOD HD odpada bo tnie niesamowicie.