Te reklamy na stronach www są coraz bardziej denerwujące. Gdyby wyświetlały się na górze czy z boku, to nie ma sprawy. Ale one latają po całym ekranie, i na dodatek jak masz słuchawki na uszach to niektóre są z dźwiękiem. Spokojnie siedzisz przez monitorem, a tu ci nagle coś w słuchawkach buczy. No zawału można dostać. Czy da się pozbyć tych reklam lub jakoś je ograniczyć.
da się da, wyłącz komputer, zrezygnuj z internetu lub wywal kompa przez okno. Wtedy żadna reklama ci się nie wyświetli. Nie sprawdzałem, ale podobno działa.
Czasami te reklamy mogą bardzo irytujące zwłaszcza te wielko powierzchniowe. Wyskakuje co na cały ekran i wyje niemiłosiernie. Ale niektóre są nawet całkiem fajne. Poza tym z reklam można się wiele dowiedzieć o różnych produktach i td. Dlatego ja ich nie blokuję, choć nieraz mam taką ochotę.
Kaspersky IS ma taki moduł antybanerowy. Działa ze wszystkimi przeglądarkami i jest bardzo skuteczny. Może za bardzo skuteczny, bo zamiast blokować reklamę to blokuje całą stronę. Wtedy wystarczy dodać taką witrynę do białej listy i ona się ładuje.
Zależy z jakiej przeglądarki korzystasz, bo co webbrowser to inny dodatek, a Kasperskiego nie każdy używa. W końcu to nie jedyny pakiet bezpieczeństwa.
Każda przeglądarka ma swoje pluginy do blokowania zawartości reklamowej. W przypadku IE 8 ( nie wiem czy działa z IE 9)
Jest dodatek o nazwie Simple Adblock. Narzędzie jest darmowe. Aby pobrać dodatek wchodzimy na stronę http://simple-adblock.com/ i stamtąd pobieramy dodatek. Gdy przeglądarka uruchomi się automatycznie, musimy wybrać odpowiedni zestaw filtrów. W tym celu z listy państw wybieramy Poland (Polska) i klikamy Submit. I tyle, reklamy nie powinny się wyświetlać.
Dla FireFoxa 3x i 4x jest dodatek Adblock Plus który można pobrać ze strony addons.mozilla.org Instaluje się go banalnie prosto tak samo jak wszystkie inne dodatki dla FF.