Mam możliwość okazyjnie kupić laptopa z kartą graficzną nvidia gt 540m. Oba laki mają identyczne podzespoły, tylko jeden z nich ma matrycę 1366 x 768, a ten drugi w 1920 x 1080. Ten ostatni jest o ok. 200 zł droższy. I pytanie czy warto brać Full HD za ciut większe pieniądze, czy to tylko slogan reklamowy za którego nie warto płacić?
Full HD w laptopie jest tak przydatne jak dziura w drodze. Nie ma to sensu i nawet nie za bardzo wiadomo do czego to miałoby służyć. Przy grach np. to więcej szkód jest niż pożytku. Ni wspominając o większym poborze energii, a korzyściach żadnych.
Dużej różnicy nie ma lub nie ma jej wcale. Rozdzielczość 1366x768 w zupełności wystarczy przy matrycy 15,6 cala. Jeszcze trochę i producenci będą opychać na rynku Full HD 3D Mega Video Super View Extra i tak dalej. Marketingowcy już sie głowią ile da się zna tym zarobić.
Z własnego doświadczenia wiem, że Full HD w laptopie to tylko chwyt i nic więcej. Nie zauważy się żadnej różnicy poza szpanem, że na oznaczeniu będzie coś bajeranckiego.
Jeśli zwracać uwagę na matrycę to raczej na to czy to matowa czy Glare. Lepsze odwzorowanie kolorów i czas reakcji to zdecydowanie Glare czyli tak błyszcząca i niestety odbijają światło. Matowa tylko wtedy, gdy laptop jest używany często na zewnątrz, w terenie o dużym nasłonecznieniu..
taka matryca to dobra jest przy oglądaniu filmów na Bluray, ale też nie do końca ze względu na małą przekątną. Poza tym w laptopach np. do 3 tys. zł nie znalazłem takiego wyposażonego w napęd Bluray, więc filmów sobie nie pooglądamy. Zakup takiego odtwarza do komputera obecnie mija się z celem, skoro za 400 zł można mieć taki odtwarzać do TV, a tam obraz jest zdecydowanie lepszy niż w jakimkolwiek laptopie z matrycą FullHD.
Czy w laptopie będzie matryca HD czy Full HD nie ma to znaczenia, ja uważam że do laptopa trzeba mieć kupiony monitor wtedy wygoda pracy jest większa i mniej się meczymy
To nie jest tylko slogan reklamowy - laptopy z matrycami Full HD mają wyższą rozdzielczość i jej efekty widać gołym okiem, zobaczy to nawet przeciętny użytkownik, tu nie chodzi o specjalistów pracujących np. z fotografią, wideo czy CADem. Mamy w biurze modele [url=http://]Lenovo T530 z HD i z Full HD[/url] i jak się zestawi je obok siebie, nie ma wątpliwości, który jest który.