Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

Rejestracja stron WWW

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Rejestracja stron WWW

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Enterowiec 13 sty 2011, 8:58
    Czy istnieje obowiązek rejestracji stron internetowych? Kiedyś słyszałem, że prywatne strony i blogi trzeba rejestrować. Innym razem że nie ma takiego obowiązku. To jak to jest trzeba czy nie.
  • Andorek 13 sty 2011, 11:06
    Z tego co się orientuję to nie trzeba, chyba że wydajesz prasę w formie elektronicznej - dziennik czy tygodnik. Wtedy trzeba rejestrować.
  • gizmodo 13 sty 2011, 14:37
    Sprawa ciągle jest niejasna. 2 czy 3 lata temu było głośno o sprawie gazetybykowskiej.pl gdzie właściciel został strony został ukarany za to, że prowadził gazetę bez rejestracji. Wtedy była prawdziwa burza, ale sprawa jakby wycichła.
    Ja bym tam nie rejestrował, chyba że to strona z dużą oglądalnością.
  • Enterowiec 13 sty 2011, 16:54
    No właśnie ta gazetabykowska.pl
    Tylko ten gościu prowadził gazetę jak sama nazwa strony wskazuje. A jak ja mam zwykłą stronę amatorską bez reklam i temu podobne to muszę rejestrować czy nie. I tu leży problem.
  • Kompik22 13 sty 2011, 19:34
    Wszystko też te chore i przestarzałe prawo. Sprawa gazety bykowskiej to jeszcze nic. w 2007 roku Sąd Najwyższy wydał wyrok zgodnie z którym każdą stronę internetową należy rejestrować jako prasę. Ludzi najbardziej zirytowała wypowiedź sędziego w Rzeczpospolitej
    Sędzia Sądu Najwyższego J. Sobczak stwierdził, że: „Zgodnie z prawem prasowym treść publikacji nie wpływa na to, czy ma być uznana za prasę. Jeśli więc strona internetowa nie tworzy zamkniętej jednorodnej całości i jest aktualizowana co najmniej raz w roku, to jest prasą. Gdy nowe informacje pojawiają się na stronie częściej niż raz w tygodniu, to mamy do czynienia z dziennikiem, jeśli rzadziej, to z czasopismem. Zarówno jedno, jak i drugie trzeba zarejestrować”.
  • Mieszkaniec 13 sty 2011, 23:03
    Ta jak sobie prowadzę blog o pieskach to może jestem magnatem prasowym i muszę się rejestrować. A kto będzie redaktorem naczelnym mój Fafik?
  • Koralgol 14 sty 2011, 0:48
    Prawo prasowe pochodzi z 1982 roku. Kto wtedy słyszał o Internecie taki jaki mamy już nie dzisiaj ale np. 8 lat temu?
    Tyle lat temu nawet nie było mowy o e-mailach, a co dopiero o jakiś cudach na ekranie monitora. Wtedy z resztą ludzie nie mieli komputerów w takiej ilości jak dzisiaj.
  • Joomla 14 sty 2011, 1:14
    Wspomniany wyrok Sądu Najwyższego choć głupi jest prawem. A według tego prawa każdą stronę nawet o pieskach czy rybkach trzeba rejestrować jako prasę.
    Jeśli strona jest aktualizowana raz w tygodniu to jako dziennik (pokażcie mi dziennik ukazujący się raz w tygodniu?) a jeszcze rzadziej niż raz na tydzień to jako tygodnik czy miesięcznik.
    Głupie prawo ale prawo.
  • GUEST 14 sty 2011, 9:03
    Czytałem że w Polsce jest 2 miliony domen z końcówką .pl
    Zakładając, że tylko pod połową domen jest strona to mamy 1 mln stron. Zakładając, że połowa z nich jest zarejestrowana, to mamy 500 tys. nielegalnych stron których właścicieli trzeba ścigać i skazać.
    Kraj przestępców prasowych.
  • Enterowiec 14 sty 2011, 12:48
    A jak strona jest za granicą Polski. Wiele firm hostingowych wynajmuje miejsca na serwerach w Niemczech.
    Czy to też podlega rejestracji?
1 2 z 2  
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum