Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

Rejestracja stron WWW, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Rejestracja stron WWW

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • ROB77 14 sty 2011, 13:59
    Enterowiec napisał:A jak strona jest za granicą Polski. Wiele firm hostingowych wynajmuje miejsca na serwerach w Niemczech.
    Czy to też podlega rejestracji?
    To jest dobre pytanie. Na prawie międzynarodowym się nie znam w ogóle, a na polskim tylko trochę. Wydaje mi się że tak, po np. jeśli nazwa domeny to .pl to znaczy, że zarejestrowano ją w Polsce. A skoro tak to nie ma znaczenia gdzie znajduje się strona w Niemczech czy w Honolulu.
  • PCdrom 14 sty 2011, 17:49
    Więcej o tej chorej sytuacji u Vagli:

za - http://prawo.vagla.pl/node/7763

i przeciw - http://prawo.vagla.pl/node/7726

Generalnie więc jest standardowo, tzn. o jednolitości orzecznictwa można zapomnieć. Choć teksty są z 2008 to dalej są aktualne.
  • CoolerFan 14 sty 2011, 21:27
    Można wystąpić do sądu rejonowego o rejestrację strony. Wypełnia się formularz, opłaca się 40 zł i dołącza wydruk pierwszej strony.
    Skutek może być taki, ze sąd odmówi rejestracji, bo nie ma nazwy "dziennika" ani jego numeru. I z taką odmową można spać spokojnie. Prokurator będzie mógł sobie na trąbce pograć, a nie ścigać za brak rejestracji.
  • CBA_ABW 14 sty 2011, 22:50
    Rząd chciał obowiązkowo wprowadzić rejestrację przy okazji ustawy antyhazardowej ale się nie udało. Podobno miałoby to służyć ochronie przed nielegalnym hazardem, ale ludzie to nie idioci i nabrać się nie dali.
    Rejestracja jest po to aby móc ścigać redaktora za ewentualne szykany kogoś lub pomówienia.
  • 500nowelalaustawy 15 sty 2011, 6:43
    CBA_ABW napisał:Rejestracja jest po to aby móc ścigać redaktora za ewentualne szykany kogoś lub pomówienia.
    Ale to można robić i bez rejestracji. Art. 212 par 1 KK wskazuje że "Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
    » § 2.
    Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

Wystarczy namierzyć autora i go ukarać. Rejestracja strony jako prasy nie jest tu potrzebna.
  • paragraf54 15 sty 2011, 9:25
    Wyrok SN pochodzi z 2007 i jest tak absurdalny, że tylko SN się ośmieszył. Oczywiście idą w zaparte bo trudno się przyznać do nieznajomości życia i realiów.

Jestem bardzo ciekawy jak prokurator ścigałby piszących na blogach Onetu, Redakcja.pl czy WP, albo tych którzy piszą na Facebooku czy Twitterze z terytorium Polski.

Jeśli ktoś się na czymś nie zna, to nie powinien zabierać głosu.
  • MandM 15 sty 2011, 13:03
    Z prawa prasowego wynika (art. 7 ust. 2 pkt 2 i 3 ), że podzbiorami prasy są dzienniki i czasopisma, których definicja umieszczona jest we wspomnianym artykule.
    Zgodnie z tymi przepisami dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu. Z kolei czasopismem jest druk periodyczny ukazujący się nie częściej niż raz w tygodniu, a nie rzadziej niż raz w roku; przepis ten stosuje się odpowiednio do przekazu za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu innego niż określony w pkt 2.
    Wynika z tego, że definicja dziennika i czasopisma nie daje podstaw do przyjęcia, że publikacje w innej formie niż w formie druku albo dźwięku, albo dźwięku i obrazu łącznie, kwalifikują się do zbioru dzienników lub czasopism, choć stanowią prasę. W tym przypadku SN dokonał nadinterpretacji i bezpodstawnego rozszerzenia definicji w oparciu o swoje widzi mi się.
  • LaikPC 15 sty 2011, 15:31
    Kiedyś był taki gościu Kononowicz i on chciał aby zabronić wszystkiego, zakazać wszystkiego, nic nie będzie.
    Może tak jak w Chinach czy na Białorusi. Do kawiarenki internetowej tylko z dowodem osobistym, a ci co mają po 80 lat jeszcze za zgodą rodziców.
    Polska to dziki kraj. Nawet w buszu jest prawo dżungli, a u nas prawo odwrotnego janosika - zabrać biednemu i dać bogatemu.
  • gizmodo 15 sty 2011, 16:56
    Znalazłem taki oto przykład wniosku o rejestrację

http://olgierd.bblog.pl/wpis,lege;artis;-;blog;lub;czasopismo,6379.html

I dalej stoję na stanowisku, że ja bym nie rejestrował mojej strony.
  • Andorek 15 sty 2011, 20:10
    Taki wymóg jest śmieszny i podważa zaufanie obywateli do demokracji. W PRL-u owszem, jakby istniał internet to byłby reglamentowany jak wszystko inne, a nawet jeszcze bardziej. Ale teraz.

Pod przykrywką jakiś niby działań rząd chciał i pewnie dalej chce blokować strony WWW. A jak jest wypadek na drodze jeden a później drugi, to czy ulicę też zamkną?

Dla bezpieczeństwa, jak już ktoś wspomniał, można złożyć wniosek o rejestrację. Najwyżej sąd odmówi. I to będzie podstawa, że próbowałem wypełnić zapisy ustawy takiej czy innej.
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum