Ja myślę, że to jakie wino się poda zależy przede wszystkim od tego, jakie potrawy zostaną podane. Bo jakby nie patrzeć, to właśnie to determinuje wybór. Każda potrawa wymaga innego wina, choć niekoniecznie trzeba podawać kilka rodzajów win, można wybrać jedno, takie, które będzie pasować do głównego dania.
Możesz kupić kilka droższych butelek- o takich: http://www.wina.pl/wina/1464-chardonnay-winnica-srebrna-gora.html Do tego możesz kupić również kilka tańszych butelek- zapewne będą goście, którzy nie lubią wykwintnych win.
Nie sztuką jest podać wino do jakiejkolwiek potrawy, sztuką jest jego odpowiedni dobór. Tutaj http://mangopress.pl/jak-wybrac-wino-rodzaje-win-i-dobor-potraw-z-ktorymi-najlepiej-smakuja/ znalazłam wskazówki jak dobrać wino do potrawy i z jakim jedzeniem dany rodzaj wina najlepiej się komponuje. Chociaż uwielbiam wino słodkie, zdaję sobie sprawę, że nie pasuje ono do wielu mięs czy ryb.
Fajny poradnik Ja uważam, że powinno się podać kilka rodzajów win, oczywiście w zależności od potraw. Poza tym w restauracjach wiedzą jakie wino pasuje do czego, więc można zdać się na nich.