Witam. Na ostatnich badaniach w pracy okazało się, że mam zbyt wysoki cholesterol. Spodziewałem sie tego już wcześniej, bo to u mnie rodzinne, ale fakt, że trzeba coś z tym zacząć robić... Na pewno dieta, ale zastanawiam się czy taki Benecol to faktycznie może obniżać cholesterol? Napiszcie jesli macie doświadczenie. Albo znacie inne sposoby...
Doigrałeś się chłopie A tak poważnie to przede wszystkim trzeba zmienić dietę. Tłuszcz zwierzęcy zastapić roslinnym, ograniczyć tłuszcz w ogóle, unikać czerwonego mięsa, podrobów, tłustych serów. Za to więcej owoców i warzyw. No i ruch koniecznie!
Na pewno tego nie lekceważ, bo to się może skończyć problemami z sercem. Moja ciotka stosuje flore pro activ i ponoć jej się od tego wyniki poprawiły. A mówi, że nawet za bardzo diety nie zmieniła...
Nie no nie rozsmieszajcie mnie. Podwyższony cholesterol to efekt złego trybu życia (najczęściej) więc jak ktoś chce sprawe zalatwić za pomocą margaryny to sory, ale chyba nie tedy droga.
Miałam wysoki cholesterol, choć zawsze starałam się odzywiać zdrowo, nie palę i staram się ćwiczyć. Flora pro activ jest dobra, ale raczej w profilaktyce. Jednak nic nie zastąpi odpowiedniej diety, a przede wszystkim leków. To nie jest rzecz, którą mozna zlekceważyć. Jeśli cholesterol wyszedł za wysoki to trzeba go regularnie kontrolować.
Na razie nie chcę stosować leków, lekarz poradził mi żeby najpierw spróbować zmienić dietę. Dlatego zależy mi żeby do następnej kontroli zbić ten cholesterol. Z tego co sie dowiedziałem wysoki poziom cholesterolu nie zawsze jest zwiazany ze złymi nawykami żywieniowymi, ja się raczej odżywiam dobrze, mało smazonego, slodyczy nie jadam, waga w normie. Czasem jednak oganizm produkuje za dużo tego złego cholesterolu i wtedy konieczne sa leki. Ale to się okaże po tych badaniach kontrolnych.
Ja też miałam podwyższony cholesterol, a uprawiam sport i odżywiam się nietłusto. Lekarz powiedział, że to moze byc wina słodyczy i zalecił kapsułki z omega3. Wyniki sie poprawiły, ale dopiero po 2-3 miesiącach.
Jeśli chcecie sobie pomóc bez leczenia farmakologicznego to poczytajcie sobie ten artykuł: http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=90&Itemid=77