Favore.plForumO urodzie, zdrowiu i modzie

Najlepszy wiek na dziecko?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Najlepszy wiek na dziecko?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Barbra67 27 lis 2010, 22:18
    Ja mam troje dzieci, rodziłam w wieku 23, 29 i 31 lat. Różnice widzę takie, że faktycznie przy pierwszym dziecku miałam więcej siły i energii. Ale za to przy kolejnych byłam spokojniejsza, bardziej poukładana... nie zależało mi tak na dyskotekach, jejku jak ja cierpiałam jak nie mogłam iść na żadną imprezę potańczyć jak mój najstarszy syn był malutki... a potem już tak na to nie patrzyłam, wyluzowałam sięuśmiech
  • Lilijka 28 lis 2010, 6:00
    Bardzo duzo kobiet odkłada macierzyństwo na czas kiedy juz będą zrealizowane zawodowo, wyszumią się itd. Tylko że może się to skończyć tak jak w przypadku mojej koleżanki. Zaplanowała sobie, że ciąża dopiero w wieku 30 lat. Ale jak chciała zajść to nie wychodzilo i sie przeliczyła... udało się ostatecznie po 3 latach starań i leczeniu hormonalnym.
  • AntyMaterialistka 28 lis 2010, 7:36
    Ale dziecko urodziło się zdrowe?
  • Lilijka 28 lis 2010, 10:21
    Tak, zupelnie zdrowe. Ale bardzo się stresowała w ciąży czy wszystko będzie ok. Bo np po którymś tam roku zycia, chyba po trzydziestce, bardzo wzrasta ryzyko, że dziecko będzie mialo zespół Downa.
  • Ronjaa 28 lis 2010, 13:43
    Ja chciałam mieć dziecko zaraz po maturze, jak miałam 19 lat. Wtedy obudzil się moj instynkt macierzyńskiprzymrużenie oka Tylko że kandydata na tatusia jakoś nie było. I tak zeszło kolejnych 5 lat, poznalam mojego mężczyznę, troszke musieliśmy sie poznać, potem byl ślub, a półtora roku po ślubie urodziła nam się pierwsza córeczkauśmiech W sumie uwazam, że to był idealny wiek to 24 lata.
  • casia1980 28 lis 2010, 14:57
    Ja niedawno skończyłam 25 lat, ale na razie jakoś ciężko mi wyobrazić sobie siebie w roli mamy. Może za 2-3 lata... Lubię dzieci, ale zdaję sobie sprawę jak bardzo posiadanie dzieci zmienia życie człowiekowi. Poza tym wynajmuję mieszkanie, a to nie jest zbyt pewna opcja. Chciałabym mieć własne zanim urodzi sie dziecko. Dzisiaj bardzo wielu ludzi jest w takiej sytuacji, co się dziwić, że odkałdają w czasie decyzję o dziecku. Kiedyś nie było tak skutecznej antykoncepcji, więc trzeba było się pogodzić z tym, ze zdarzały się nieplanowane ciąże częściej. Teraz mozna to zaplanować rozsądniej...
  • Barbra67 28 lis 2010, 15:34
    A mnie się wydaje, że kiedys młodzi ludzie byli mniej egoistycznie nastawieni do życia, nie układali tak wszystkiego pod siebie i swoje plany. Teraz każdy by chciał żeby było mu wygodnie, poród ze znieczyleniem albo jeszcze lepiej cesarka na zyczenie, żeby nic nie bolało. Ludzie kiedys mieli więcej pokory wobec życia.
  • casia1980 28 lis 2010, 16:16
    A może chodzi bardziej o to, że kiedyś większość ludzi miała stabilna pracę, nie musiała zostawać po godzinach, mieszkań może i brakowało, ale nie trzeba było się na nie zadłużać na pół życia. Moja mama mówi, że ona jak była młoda to nie żyła w takim biegu jak ja, ze miała spokojniejsze życie.
  • Barbra67 28 lis 2010, 18:04
    Spokojniejsze, bo nie było tylu rozrywek, my mieszkaliśmy na początku u teściów i nie przeszkadząlo nam to w ząłożeniu rodziny. Dopiero po kilku latach się wyprowadziliśmy "na swoje" już z dwójką małych dzieci. nie musiałam chodzić do fitness klubu, do kina, na koncert. W tym sensie było spokojniej. Wielu rzeczy nie mieliśmy, ale mieliśmy więcej czasu dla siebie...
  • Beetlejuice85 28 lis 2010, 21:08
    Dla mnie gotowość na dziecko to gotowość do wzięcia pełnej odpowiedzialności za nie, również finansowej. Zapewnienie mu wszystkiego czego mu trzeba, a utrzymanie dziecka sporo kosztuje. dlatego jeszcze czekamy, w przyszlym roku powinnismy wprowadzić siędo swojego mieszkanka... chociaż coraz częściej myśle o dzieckuuśmiech
O urodzie, zdrowiu i modzie - dyskusje na forum