Ja od lat pracuje za biurkiem i pomagają mi te proste ćwiczenia :
(źródło ofeminin.pl, ale mi identyczne zalecał lekarz)
Gimnastyka oczu służy przede wszystkim wytrenowaniu soczewki. Ta część oka odpowiedzialna jest za akomodację, czyli przystosowanie do widzenia na różne odległości. Trening usprawnia pracę mięśni rzęskowych, napinających soczewkę i mięśni okoruchowych, odpowiedzialnych za ruch gałek ocznych. Ćwiczenia należy wykonywać nie tylko wtedy kiedy zaczynają się problemy, ale również profilaktycznie.
1. Trzymaj długopis nieruchomo przed sobą i obserwuj jego końcówkę prawym i lewym okiem jednocześnie. Policz do pięciu i spójrz w dal. Patrz tak długo na długopis aż zobaczysz go pojedynczo i wyraźnie. Ćwiczenie powtórz 5-8 razy.
2. Ustaw długopis przed sobą. Następnie wybierz jakiś punkt w odległości 3-4 metrów za nim. Skoncentruj się i patrz w ten punkt tak długo aż zobaczysz przed sobą dwa długopisy. Wykonaj ćwiczenie 5 razy.
3. Usiądź w odległości ok. 2 metrów od ściany, spójrz na nią i postaraj się narysować na niej wzrokiem ósemkę, nie ruszając przy tym głową. Powtórz 5 razy w prawo i 5 razy w lewo.
Tak czy innaczej nic nie zastąpi dłuższej przerwy, jesli pracujesz przed monitorem w dni wolne ograniczaj komputer do minimum. Krople i odpowiednie witaminki również pomogą