Favore.plForumPozostałe tematy

Co można podać osobie z celiakią?, strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI



Dodaj zlecenie

Co można podać osobie z celiakią?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy  1 2 3 4 z 4  
  • Stinaa 3 lut 2011, 1:37
    słyszałam, że owies tez można, a potem, że jednak nieskrzywienie Wiecie o co chodzi z tym owsem? Czemu jest taki kontrowersyjny?uśmiech
    Cytuj
  • Grantorino 3 lut 2011, 6:15
    Ponoc owies nie ma, ale ciezko u nas dostać produkty z samego owsa. Możesz kupic np pieczywo czy ciastka z mieszanej mąki, a nazywa się owsiane...
    Cytuj
  • Vesna 3 lut 2011, 9:15
    Owies zawiera mniej glutenu, poza tym to jest inny rodzaj glutenu - awenina. Tzn wlasciwie to w każdym zbożu jest inny rodzaj, ale ten jest mniej szkodliwy. Trzeba by to zbadać dokładnie, czy mozna go spożywać. czasem zaleca się go nawet niemowlętom jako produkt zastępczy. Platki owsiane sa bardzo zdrowe (o ile oczywiście nie ma uczulenia).
    Cytuj
  • Barbra67 3 lut 2011, 9:59
    Witam. Mam w rodzinie małego alergika, z nietolerancją glutenu (miedzy innymi) i niestety muszę przestrzec, że bardzo wiele produktów, w których składzie nawet nie podejezwalibyśmy glutenu, moze go zawierać. Spotkałam sie z tym, że gluten był nawet w occie! Więc trzeba bardzo uważać, a tak naprawdę to po prostu musi wejść w nawyk czytanie etykiet. Ja sama się tego nauczyłam, bo chcąc kupić takiemu dziecku jakieś łakocie idąc z wizytą wcale nie jest tak łatwo wybrać bezpieczne produkty...
    Cytuj
  • Grantorino 3 lut 2011, 12:01
    Zgadza się. Często też produkty, które w nazwie mają "kukurydziane" czy "ryżowe" jak wafle, płatki itp zawierają skrobię pszenną. Z kolei te gotowe produkty bezglutenowe nie smakują zbyt ciekawie. Najlepiej korzystać z najprostszych produktów jak mąka i samemu przygotowywać dania...
    Cytuj
  • Vesna 3 lut 2011, 13:18
    Zgadza się. Przy odrobinie wprawy można nauczyć się przyrządzać świetne przysmaki. Ta książka jest bardzo pomocna, zwlaszcza początkującym kucharzom bezglutenowcówuśmiech
    Cytuj
  • Zoe87 3 lut 2011, 15:05
    Witajcie, mam znajomego chorego na celiakię i poleca sklep internetowy.
    http://www.bezgluten.pl/page,15.html
    Cytuj
  • Barbra67 3 lut 2011, 18:00
    Trzeba uważać na wszelkie skrobie i syrop glukozowo-fruktozowy, które są w bardzo wielu produktach. Ten nieszczęsny syrop to we wszystkich sokach, słodyczach...
    Cytuj
  • Petinka 4 mar 2011, 14:47
    Hej, tutaj taka pigułka o tej chorobie, warto rzucić okiem celiakia
    Cytuj
  • fantazja00 7 mar 2011, 15:37
    Ja kiedyś miałam podejrzenia o celiakię i przez miesiąc musiałam być na diecie bezglutenowej. Przyznam, że nie jest to łatwe zadanie, szczególne dla osoby, która wcześniej jadła co chciała. Przez miesiąc więc unikałam wszelkich produktów zbożowych, tj jak chleb, makaron, mąka itp.... W większych galeriach handlowych można spotkać sklepy ze zdrową żywnością, w której jest duży wybór żywności niezawierającej glutenu...
    Cytuj
Pozostałe tematy - dyskusje na forum