Owies zawiera mniej glutenu, poza tym to jest inny rodzaj glutenu - awenina. Tzn wlasciwie to w każdym zbożu jest inny rodzaj, ale ten jest mniej szkodliwy. Trzeba by to zbadać dokładnie, czy mozna go spożywać. czasem zaleca się go nawet niemowlętom jako produkt zastępczy. Platki owsiane sa bardzo zdrowe (o ile oczywiście nie ma uczulenia).
Witam. Mam w rodzinie małego alergika, z nietolerancją glutenu (miedzy innymi) i niestety muszę przestrzec, że bardzo wiele produktów, w których składzie nawet nie podejezwalibyśmy glutenu, moze go zawierać. Spotkałam sie z tym, że gluten był nawet w occie! Więc trzeba bardzo uważać, a tak naprawdę to po prostu musi wejść w nawyk czytanie etykiet. Ja sama się tego nauczyłam, bo chcąc kupić takiemu dziecku jakieś łakocie idąc z wizytą wcale nie jest tak łatwo wybrać bezpieczne produkty...
Zgadza się. Często też produkty, które w nazwie mają "kukurydziane" czy "ryżowe" jak wafle, płatki itp zawierają skrobię pszenną. Z kolei te gotowe produkty bezglutenowe nie smakują zbyt ciekawie. Najlepiej korzystać z najprostszych produktów jak mąka i samemu przygotowywać dania...
Zgadza się. Przy odrobinie wprawy można nauczyć się przyrządzać świetne przysmaki. Ta książka jest bardzo pomocna, zwlaszcza początkującym kucharzom bezglutenowców
Trzeba uważać na wszelkie skrobie i syrop glukozowo-fruktozowy, które są w bardzo wielu produktach. Ten nieszczęsny syrop to we wszystkich sokach, słodyczach...
Ja kiedyś miałam podejrzenia o celiakię i przez miesiąc musiałam być na diecie bezglutenowej. Przyznam, że nie jest to łatwe zadanie, szczególne dla osoby, która wcześniej jadła co chciała. Przez miesiąc więc unikałam wszelkich produktów zbożowych, tj jak chleb, makaron, mąka itp.... W większych galeriach handlowych można spotkać sklepy ze zdrową żywnością, w której jest duży wybór żywności niezawierającej glutenu...