Znacie sposoby na wyciągnicie drzazgi z palca? Wbiła mi się w kciuka, malutka, ale boli i za nic nie moge jej się pozbyć. Próbowałem dłubać tam paznokciem, jakoś ją podważyć i nic. Pęsetą tez nie daje rady.
Ja to zawsze robię igłą, trzeba delikatnie podważyć drzazge i wypchnąć tak żeby koniuszek wystawał do góry, wtedy chwycisz paznokciami i wyjmiesz. Albo można spróbować wypchnąć.
Mi się kiedyż wbiła pod paznokieć... niestety skończyło się na pogotowiu, bo palec był spuchnięty, zaogniony, nie szło go zupełnie wyjąć. Lekarz mi znieczulenie dał i rozciął troszkę żeby usunąć tą drzazgę. Od tamtej pory uważam
No w sensie, że ściskałem palcami to miejsce z dwóch storn żeby ta drzazga miała wystający koniec i próbowałem go chwycić przy pomocy pęsety Ale chyba za głęboko się wbiła.
Pankracy, jesli nie możesz wyjąć drzazgi, a zrobił się stan zapalny czyli palec puchnie, robi się czerowny i cieplejszy to nie ma na co się oglądać tylko trzeba iśc do lekarza! Wbrew pozorom taki drobiazg może miec poważne konsekwencje.
Znam zupełnie bezbolesny sposób Trzeba plasterek świeżo przekrojonej cebuli przylożyć w miejscu, gdzie wbiła się drzazga, zakleić plasterkiem albo obwiązać bandażem i zostawić na noc. Cebula ma takie działanie ściągające na skórę, że drzazga sama wyjdzie Sprawdzone na własnych dzieciach
Szare mydło działa podobnie. Jak się pomoczy przez pół godziny to drzazga sama wychodzi. Mi nawet kiedyś szwy po operacji wyszły w ten sposób Nie mogłam przyjechać do szpitala na ściągnięcie, skóra się zaczęła zabliźniać i ciężko było te szwy szczypcami wyciągnąć. Piguła mi poradziła żebym myła w cieplej wodzie i szarym mydle i po paru dniach wyszły