Favore.plForumPozostałe tematy

Samotny rodzic - jakie zaświadczenie potrzebne do przedszkola?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Samotny rodzic - jakie zaświadczenie potrzebne do przedszkola?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy 1 2 z 2  
  • weris 7 sie 2010, 12:52
    Witam!
    Czy ktoś się orientuje, jak wygląda sprawa przyjęcia dziecka do przedszkola w przypadku rodzica samotnie wychowującego? Chodzi mi dokładnie o informację czy trzeba przedstawić jakieś zaświadczenie?
    Dziękuję za pomoc.
  • antonina50 7 sie 2010, 16:39
    wydaje mi się, że wystarczy po prostu zgłosić taki fakt i zaznaczyć odpowiednie pole w rubryce. Ale pewna nie jestem, bo moje dziecko już dawno z przedszkola wyszło...
  • barbara_k 7 sie 2010, 18:14
    Ja musiałam przynieść odpis z aktu urodzenia, gdzie było wpisane ojciec nieznany. Żadnej rubryczki nie było. Nie wiem natomiast, czy jest to jakiś standard, czy po prostu zależy od wewnętrznych przepisów przedszkola...
  • zuzaka 7 sie 2010, 19:02
    dużo zależy od przedszkola. Jeśli przyjmują dzieci samotnych rodziców priorytetowo to na pewno trzeba to jakoś udowodnić. Albo tak jak ktoś napisał powyżej akt urodzenia, w przypadku wpisu ojciec nieznany sprawa jest przesądzona. Jeśli to nie wchodzi w grę, to trzeba przynieść zaświadczenie o rozwodzie. Najlepiej po prostu zapytać w przedszkolu.
  • weris 7 sie 2010, 21:27
    Myślałam, że jest jakiś przepis, który to reguluje i wszędzie jest tak samo, dlatego pytam. Ale widzę, że trzeba się na miejscu zorientować... Co do mojej sytuacji, to jest problem, bo w akcie urodzenia jest nazwisko ojca, ale nie mieliśmy ślubu. Już od roku nie mieszkamy razem i właściwie nie utrzymujemy za bardzo kontaktu, wiec de facto jestem samotnie wychowującą matką...
  • borowina 7 sie 2010, 21:44
    weris napisał:Myślałam, że jest jakiś przepis, który to reguluje i wszędzie jest tak samo, dlatego pytam. Ale widzę, że trzeba się na miejscu zorientować... Co do mojej sytuacji, to jest problem, bo w akcie urodzenia jest nazwisko ojca, ale nie mieliśmy ślubu. Już od roku nie mieszkamy razem i właściwie nie utrzymujemy za bardzo kontaktu, wiec de facto jestem samotnie wychowującą matką...
    W tym przypadku możesz też przynieść zaświadczenie z urzędu skarbowego, że rozliczasz się jako samotna matka. Moja przyjaciółka ma taką sytuację i właśnie tak zrobiła. Radzę od razu zabrać takie papiery ze sobą, żebyś nie musiała chodzić kilka razy.
  • weris 7 sie 2010, 22:18
    dzięki borowina! taki papier jestem w stanie przedstawić.
  • aniqa33 8 sie 2010, 1:52
    Jak ja zapisywałam dziecko do przedszkola, nie trzeba było przedstawiać żadnych papierów... do czasu, jak się okazało, że prawie wszystkie dzieci mają samotnych rodziców. Ponieważ było więcej chętnych niż miejsc, to pani dyrektor poprosiła o zaświadczenia. Wtedy nagle tylko 15 procent ze wszystkich zgłoszonych okazało się faktycznie dziećmi samotnych rodziców...
    Jak masz możliwość, to lepiej od razu weź zaświadczenie, zaoszczędzisz sobie trochę czasu i fatygi
  • weris 8 sie 2010, 6:40
    aniqa33 napisał:Wtedy nagle tylko 15 procent ze wszystkich zgłoszonych okazało się faktycznie dziećmi samotnych rodziców...
    Nie rozumiem takich ludzi ludzi... Przecież takie kłamstwo bardzo łatwo zweryfikować...
  • aniqa33 8 sie 2010, 8:57
    Niestety, zdarza się to i to całkiem często. Zazwyczaj, gdy para nie ma ślubu, ale mieszka razem... Wtedy trudno jest cokolwiek udowodnić tak naprawdę. A jeśli w grę wchodzi łatwiejsze dostanie się do przedszkola, to ludzie decydują się na takie małe kłamstwa.
1 2 z 2  
Pozostałe tematy - dyskusje na forum
Poprzednia: Strzyżenie pudla