Witam szukam opinii nt szyby kominkowej, nasłuchałem się już różnych opinii, ale dalej nie wiem czy lepsza opcja szczelna, gdzie drewno pali sie dłuzej i słabiej, czy taki kominek umozliwia przyjemny widok ognia przez szybkę, czy lepiej wybrać opcję nieszczelną, w której drewno pali się szybciej, ale szyba jest czysta? Czy ktos może powiedzieć z doświadczenia jak sie ma ilość ciepła z długich godzin kopcenia w szczelnym wkładzie do pełnego płomienia we wkładzie mniej szczelnym?
Lepiej widać ogień przez taką szybke, bo się sama oczyszcza. Ma napyloną warstwę tlenków chromu i to powoduje dobre dopalanie sadzy. Oczywiście też trzeba ją czyścić, ale rzadziej. Mi wystarcza raz na miesiąc, a w zwykłej po jednym dołożeniu do pieca tak było nakopcone, że nic nie było widać.
Możesz połączyć szczelny kominek i czystą szybę, ale paląc ciągle na domkniętym przepływie powietrza szyba będzie brudna. Od czasu do czasu trzeba porządnie przepalić, szyba pirolityczna sama się oczyści.
Czyli na pełnych obrotach szyba sie oczyszcza, a podczas normalnego, powolnego palenia sie kopci? A przy wkładzie z dolotami powietrza zostaje czysta i w trakcie nromalnego palenia tak? Ale za to drewno pali się krócej? Tylko czy w obu przypadkach tyle samo uzyskuje się ciepła?
U mnie jest dolot powietrza na szybę, ale ma regulację i przy calkowitym skręceniu doplywu czas palenia dochodzi do 2 godz, a szyba na maksa brudna. Raz na jakiś czas przepalam na full i problem rozwiązany