Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Czarna szyba w kominku, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Czarna szyba w kominku

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • marsjanin 28 sie 2010, 7:15
    Tak de facto to ty decydujesz czy masz czystą szybe czy nie, bo jeszcze żaden producent tak naprawdę nie wymyślił systemu "czysta szyba", nawet w tym z szyba pirolityczną jak zdusisz płomień to szyba się osmoli. Albo chcesz żeby paliło się długo i wtedy szyba bedzie się brudzić, albo pozwalasz na większe tempo spalania i masz czysta szybkeuśmiech

• Grantorino 28 sie 2010, 9:00
    Moja rada: palic suchym drewnem sezonowanym co najmniej dwa lata! To jedyny skuteczny sposób na czyste szyby. Drewno pięknie sie pali i grzeje bardzo wydajnie. Mam kominek w domu od prawie 10 lat, więc wiem co mówięuśmiech Pozdrawiam.

• Ronjaa 28 sie 2010, 12:13
    To chyba od czegoś innego zależy. My palimy suchym drewnem i szyba okopcona...
  • Grantorino 28 sie 2010, 13:04
    Może palisz przy domkniętym dopływie powietrza wszystko się dusi zamiast spalać? Sprawdź też komin, bo może się okazać zapchany i ma ograniczony ciąg.
  • Raf1975 28 sie 2010, 13:50
    U mnie opala się twardym i przynejmniej rok sezonowanym drewnem, efekt jest taki, że szybę czyszcze (hm, no dobra, że japrzymrużenie oka )kilka razy w sezonie z nalotu przez który i tak widać własciwie ogień...
    mysle, że chodzi o mokre drzewo. I do tego problemy z ciągiem...

• Bancroft 28 sie 2010, 14:38
    A macie jakieś sprawdzone środki do mycia tej szyby, tak przy okazji? uśmiech
  • artkominki 27 paź 2010, 16:50     (ostatnio zmieniony przez autora 27 paź 2010, 17:17, w całości zmieniany 1 raz)
    Nie ma jeszcze takiego kominka, w którym w całym procesie palenia szyba byłaby idealnie czysta. Nawet w kominkach z dopalaniem gazów, nawiewem i szybą pyrolityczną pod koniec procesu palenia (czyli kiedy spada temperatura w palenisku) na szybie widać nalot. Natomiast dzięki szybie pyrolitycznej nazywanej potocznie samoczyszczącą proces ten jest mniej dokuczliwy, przy ponownym intensywnym paleniu większość nalotu ulega ponownemu spaleniu a czyszczenie jej jest przyjemniejsze przymrużenie oka Oczywiście, że takie parametry jak: suche drewno poniżej 20|% wilgotności, dopalanie gazów, nawiew na szybę (kurtyna powietrzna góra/dół) ułatwiają utzrymanie szyby i całego kominka w czystości. Pamiętajcie jednak, że niestety w większości przypadków jest to również umiejętność palenia. Swojego kominka trzeba się nauczyć, trzeba obserwować kiedy temperatura w palenisku osiąga max. i należy pozamykać wszystkie doływy powietrza co pozwoli Wam cieszyć się właśnie tzw. efektem dopalania gazów (druga warstwa ognia pod deflektorem), trzeba wiedzieć kiedy dołożyć drewna aby nie zużyć go zbyt dużo ale też nie dopuścić do dużego spadku temperatury w palenisku (wówczas wzrasta drastycznie zużycie drewna) itd. W razie czego służę informacją, pytajcie - postaram się odpowiedzieć wielki uśmiech
    Zapraszam też na forum http://www.nokaut.pl/grupa/113.html gdzie będą tylko kominkowe porady, pytania i odpowiedzi.
  • budmarkt 3 lis 2010, 19:06
    Niezależnie od tego którą opcję wybierzesz to i tak jeżeli będzie palone w kominku niewłaściwym drewnem (mokre, odpadki drewniane typu deski itp) to szyba i tak będzie brudna. pozdrawiam Budmarkt
  • dorota1395 24 paź 2012, 10:49
    witam.
    Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem na brudną szybę w kominku jest zakup szyby samoczyszczącej, która powoduje efektowniejsze spalanie w kominku i dzięki temu szyba się nie brudzi tak bardzo jak zwykła. Ja taką szybę znalazłam na stronie
  • dorota1395 24 paź 2012, 11:06
    najlepszym rozwiązaniem na brudną szybę w kominku jest zakup szyby samoczyszczącej. Co prawda jest ona droższa niż zwykła szyba ale efekt jest o wiele lepszy. Szyba samoczyszcząca powoduje efektywniejsze spalanie w kominku co powoduje że szyba nie brudzi się tak jak zwykła. ja taką szybę znalazłam na stronie polecam
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum