Tak być nie powinno, według mnie. Polecam dwa artykuły o domach energooszczędnych: Projekty domów energooszczędnych - podstawowe informacje Po czym poznać projekt domu energooszczędnego?
jeśli odpowiednio się wszystko zaplanuje na pewno domy energooszczędne będą tańsze w utrzymaniu tylko trzeba poszukać odpowiednich rozwiązań. Tak jak już mówiłem zaczynając od oszczędzającego energię oświetlenia
O tym czy dom jest energooszczędny decyduje jak zbudowana jest ściana domu . Ale tutaj trzeba bardzo uważać , ponieważ dom energooszczędny może być zbudowany prawidłowo i być zdrowy dla nas samych , ale może być energooszczędny i stanowić źródło chorób dla nas i naszych bliskich . Wszystkie domy ocieplone styropianem , wszystkie domy pasywne są domami źle zaprojektowanymi i stanowią groźbę poważnych chorób . projektowanie fatalnych domów możliwe jest dzięki złemu prawu budowlanemu w Polsce , odmiennemu od prawa unijnego i dopuszczającego tworzenie takich bubli , o czym społeczeństwo wcale nie wie , no bo kto się na tym zna . To złe prawo zostało zdeformowane na potrzeby wąskiej grupy ludzi , którzy mają zarabiać pieniądze na sprzedaży styropianu . W majestacie więc polskiego prawa niestety niedoszkoleni architekci tworzą projekty , które wg unijnego prawa były by zwykłym bublem .
Ale to po prostu jest Polska .
Witam, Ja polecam domy o konstrukcji stalowej szkieletu. Są bardzo popularne w USA i Kanadzie. W Polsce wytwórnia konstrukcji stalowych dostarcza pojedyncze elementy na plac budowy i tam są skręcane na miejscu lub cała konstrukcja przygotowana jest w wytwórni i przywożona jest na plac budowy.