iamlw napisał:Zgadzam się z tym, że to dobry pomysł taki dom. Według mnie podstawą jest wymurowanie ścian z betonu komórkowego bo to materiał, który posiada najniższy wsp przenikania ciepła a to daje gwarancje efektywnego wykorzystywania energii dostarczonej do ogrzania domu a dom energooszczędny charakteryzuje się właśnie tym, że efektywnie wykorzystuje dostarczoną energię.
Witam.
Beton komórkowy jest dobrym materiałem ,jednak ma jeden minus - brak akumulacji ciepła. Swój dom wybudowałem 10 lat temu.
Ściana trójwarstwowa na kleju.Wewnątrz bloczek Solbet 24cm, w środku wełna o dobrych parametrach gr. 12 cm. ściana zewnętrzna z porotermu 12cm.
Sytuację po części ratuje ogrzewanie podłogowe na parterze ok. 40m2. Przy powierzchni 130m2 koszty ogrzewania (kominek z płaszczem wodnym) ok.2000 zł rocznie. Dodatkowo pompa ciepła do ciepłej wody użytkowej.
Osobiście jestem przeciwnikiem domów naszpikowanych elektroniką - rekuperatory , sterowniki itp.
Według mnie koszty wybudowania domu pasywnego są zbyt wysokie w stosunku do korzyści .
Dobrze zaprojektowany i przede wszystkim bardzo dobrze wykonany dom energooszczędny jest na tą chwilę
rozwiązaniem najbardziej ekonomicznym.