Czy wiecie jak można skutecznie wyczyścić materac? Nie robiłam tego od roku, a obiecywałam sobie, ze będę o niego dbać, bo mam w domu alergików. Ale nie wiem jak sie do tego zabrać żeby naprawdę usunąć z niego porządnie kurz i brud.
Na ogół materace sa w zapinanych na zamek pokrowcach, które można upraćw pralce. Tylko uprzedzam, że zakładanie później z powrotem takiego pokrowca to przechlapana robota! Koniecznie trzeba do tego co najmniej dwóch osób, w pojedynkę nigdy nie udało mi się tego zrobić:/
Hm a myslicie, że takie pranie pokrowca wystarczy? Bo ja się obawiam, że te wszystkie paskudztwa to sa też w środku, między tymi sprężynami. Ale nie wiem czy cokolwiek mozna z tym zrobić... wytrzepać? Może pokrowiec wypiorę, a środek odkurzaczem jakoś... zalezy mi na tym żeby to zrobić naprawdę dokładnie...
Jak kupowałam materac, to sprzedawca poradził aby nigdy nie kłaść materaca na nieprzepuszczającym podłożu, np na podłodze, dywanie. Wtedy nie przepuszcza on powietrza i powoli zbiera sie wilgoć, co jest idealna pożywką dla roztoczy.Materac musi miec specjalną "podłogę" czyli stelaż.
Nigdy nie pralem materaca, w końcu zawsze leży na nim pościel, którą regularnie zmieniam na czystą i nie wiem czy ma sens jeszcze pranie. Chyba, ze coś sie wyleje, zaplami.
No ale chyba nie tak często jak pościel? Bo ja materac piore raz na rok, a pościel co miesiąc, co trzy tygodnie... Ale oprócz tego przy zmianie pościeli odkurzam materac to chyba wystarczy? Tez mam alergie na kurz...