-
Witam, mam pytanie jakie schody wewnętrzne są Waszym zdaniem lepsze drewniane czy betonowe?
-
-
Ciężko powiedzieć tak ogólnie. Kwestia gustu, miejsca, przeznaczenia.
-
Chodzi mi o zalety i wady obu rozwiązań, opinie ludzi, ktorzy mają jedne i drugie.
-
Jak dla mnie do wnętrza domu zdecydowanie drewniane. Są cieplejsze i lżejsze optycznie, dają przestrzeń.
-
Dla jednych lepsze sa schody betonowe, dla innych drewniane, z tym, ze betonowe też trzeba obłożyć drewnianymi stopniami, bo raczej nie jest miło stapać w domu po betonowych stopniach, często bosą stopą. Ja generalnie też wolę drewniane.
-
-
Witam, jesli chodzi o koszty to nawet z drewnianymi stopniami betonowe wyjda taniej. Poza tym są trwalsze od drewnianych, ktore mogą sie rozeschnąć, popękać, mogą je podjadac szkodniki.
-
To chyba zależy od wnętrza, jesli chcesz wyeksponować schody w salonie to na pewno musza być samonośne drewniane, z drewna o pięknym uslojeniu wyeksponowanym przez lakier. Kolor mozna dobrac do wnętrza wybierając odpowiedni gatunek albo bejcując drewno.
-
Betonowe schody nie muszą wcale wyglądać przytłaczająco i ciężko. Można je obłożyć płytkami albo zrobić drewniane stopnice i pomalować na jasno, efekt będzie bardzo fajny. A drewniane z kolei mogą być ciężkie optycznie, zależy też jaka konstrukcja.
-
Ja mam zamiar położyć płytki na schodach, w wejściu na poddasze. Znalazłem takie fajne płytki ryflowane z Paradyża i już jestem zdecydowany.
-
A wiecie gdzie mozna znaleźć takie płytki z przeznaczeniem na schpdy? Rodzice teraz robią remont i pomagam im w wyborze materiałów itd. Ale nigdzie nie widzialam płytek schodowych. A może nie ma czegoś takiego tylko takie same jak na podłogi się kładzie?