A mnie podłoga z korka nie przekonuje... jakiś czas temu była wielka moda na to, ale wg mnie atrakcyjnie może ewentualnie wygladać surowy korek. A żeby był trwały trzeba lakierować, a polakierowany wygląda strasznie tandetnie! Jak dla mnie to nie różnie się wyglądem od wykładziny pcw.
Mnie też się podoba podłoga z korka, chociaż sama takije nie posiadam. Znajomi mają w korytarzu i łazience. Tak podłoga jest ciepła, miło sie chodzi na bosaka Jak ktoś nie lubi kafelków na podłodze to uważam, że super rozwiązanie.
Na pewno taka korkowa podłoga dobrze wygląda i jest wygodna. Ale jednak obawiałabym się wilgoci. Także na korytarzu czy w innych pomieszczeniach takie rozwiązanie może być ciekawe, jednak nad łazienką jeszcze bym się zastanowiła.
Coś chyba nie doczytałaś albo korka na oczy nie widziałaś. Co ma śmierdzieć jak jest zaimpregnowany od wilgoci chemikaliami? Własnie o to mi chodziło, że jakby był takie saute to by fajnie wyglądał, ale nie nadawałby się do łazienek...
_NEFRYT_
3 lip 2011, 20:25 (ostatnio zmieniony przez autora 3 lip 2011, 20:26, w całości zmieniany 1 raz)
Aby położyć korek w domu, szczególnie w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych, trzeba dowiedzieć się od fachowców, jaki produkt się nadaje. Są w tej chwili dostępne płyty, panele i zwoje korka surowego, woskowanego , lakierowanego, utwardzanego itp. Ważne jest też, żeby użyć właściwego kleju i właściwie połączyć krawędzie. Nic nie pomoże najlepiej polakierowany korek, jeżeli woda będzie penetrować niewidoczne szparki pomiędzy płytami korka. Korek można łączyć z różnymi materiałami, z drewnem, cegłą, glazurą. Są dostępne różne kolory, wzory i faktury korka. Oczywiście niektóre z nich należą do materiałów ekskluzywnych. Ale może można kawałek tym korkiem wyłożyć, np. taki "chodniczek" od drzwi do umywalki (gdzie się chodzi rano na bosaka). Korek surowy i o niegładkiej powierzchni trzeba chronić przed dziećmi, kotami, psami i innymi zwierzętami, bo uwielbiają wydrapywać w nim dziurki. Jeżeli macie Państwo jakieś pytania służę pomocą, arch. Agnieszka Orszulak
Witam, a czy ten korek nie nasiąga wodą i nie gnije? Myślę, że świetnie wyglądałoby połączenie gdzie byłby drewniany bądż faktycznie obity korkiem strop z taką podlogą