Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Korek w łazience - dobry pomysł?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Korek w łazience - dobry pomysł?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • 30m1n1k4 14 gru 2010, 0:36
    No i łatwo o utrzymanie w czystości! Trzeba uzywać środka do korka, ale wystacrzy przetrzeć i jest jak nowy.
  • Apoliner 14 gru 2010, 6:22
    A mnie podłoga z korka nie przekonuje... jakiś czas temu była wielka moda na to, ale wg mnie atrakcyjnie może ewentualnie wygladać surowy korek. A żeby był trwały trzeba lakierować, a polakierowany wygląda strasznie tandetnie! Jak dla mnie to nie różnie się wyglądem od wykładziny pcw.
  • Cloudy 14 gru 2010, 9:30
    Mnie też się podoba podłoga z korka, chociaż sama takije nie posiadam. Znajomi mają w korytarzu i łazience. Tak podłoga jest ciepła, miło sie chodzi na bosakauśmiech Jak ktoś nie lubi kafelków na podłodze to uważam, że super rozwiązanie.
  • peana 27 kwi 2011, 23:53
    Na pewno taka korkowa podłoga dobrze wygląda i jest wygodna. Ale jednak obawiałabym się wilgoci. Także na korytarzu czy w innych pomieszczeniach takie rozwiązanie może być ciekawe, jednak nad łazienką jeszcze bym się zastanowiła.
  • taka35 17 maj 2011, 22:31
    po jakims czasie bedzie ci od tego korka śmierdziało jak z kibla bo nie lubi wilgoci tak jak regips i bedziesz miec cudowny smród hihih wielki uśmiech
  • Apoliner 17 maj 2011, 23:19
    Coś chyba nie doczytałaś albo korka na oczy nie widziałaś. Co ma śmierdzieć jak jest zaimpregnowany od wilgoci chemikaliami? Własnie o to mi chodziło, że jakby był takie saute to by fajnie wyglądał, ale nie nadawałby się do łazienek...
  • Calor 30 cze 2011, 12:21
    może nie do łazienki ale mi bardzo się podoba w jednym pomieszczeniu takie połączenie cegła plus właśnie korek
  • _NEFRYT_ 3 lip 2011, 20:25     (ostatnio zmieniony przez autora 3 lip 2011, 20:26, w całości zmieniany 1 raz)
    Aby położyć korek w domu, szczególnie w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych, trzeba dowiedzieć się od fachowców, jaki produkt się nadaje. Są w tej chwili dostępne płyty, panele i zwoje korka surowego, woskowanego , lakierowanego, utwardzanego itp. Ważne jest też, żeby użyć właściwego kleju i właściwie połączyć krawędzie. Nic nie pomoże najlepiej polakierowany korek, jeżeli woda będzie penetrować niewidoczne szparki pomiędzy płytami korka.
    Korek można łączyć z różnymi materiałami, z drewnem, cegłą, glazurą. Są dostępne różne kolory, wzory i faktury korka. Oczywiście niektóre z nich należą do materiałów ekskluzywnych. Ale może można kawałek tym korkiem wyłożyć, np. taki "chodniczek" od drzwi do umywalki (gdzie się chodzi rano na bosaka).
    Korek surowy i o niegładkiej powierzchni trzeba chronić przed dziećmi, kotami, psami i innymi zwierzętami, bo uwielbiają wydrapywać w nim dziurki.
    Jeżeli macie Państwo jakieś pytania służę pomocą,
    arch. Agnieszka Orszulak
  • Sate 30 sie 2011, 8:42
    Witam, a czy ten korek nie nasiąga wodą i nie gnije? Myślę, że świetnie wyglądałoby połączenie gdzie byłby drewniany bądż faktycznie obity korkiem strop z taką podlogą uśmiech
  • VictoriaB 31 sie 2011, 19:15
    Noszę się z myślą połozenia korka w przedpokoju, w lazience raczej nie zaryzykuję, wolę tradycyjne, napewno nie przemakające kafle uśmiech
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum