maksd napisał:Zajmuję się certyfikacją energetyczną budynków i lokali mieszkalnych. Zwracam uwagę ,że obecnie min. grubość styropianu to 12 cm (zalecam 14 cm).Piszę o tym,gdyż wykonawcy od lat dają 10 cm nie zważając,że od tego czasu normy zmienily się a będą jeszcze ostrzejsze.Bzdura. Zależy z jakiego materiału masz ściany postawione. Każdy materiał ma inne właściwości termoizolacujne i czasami wystarczy 8cm styropianu żeby dobrze uszcelnić. Nie używać tego samego kleju do siatki co do styropianu. Kleje mają różne właściwości i jest błędem myśląc że jeżeli się kupi klej uniwersalny to będzie z głowy. Klej do siatki powinien być elastyczny i nie żałować na niego pieniędzy. Najlepiej wziąć fachowców, spisać umowę i niech oni się martwią.
Chyba nie chcesz, aby wartość przyszła Twojego domu spadła do niskiej kategorii z uwagi na niekorzystny wskaźnik Ep.
maksd napisał:Zajmuję się certyfikacją energetyczną budynków i lokali mieszkalnych. Zwracam uwagę ,że obecnie min. grubość styropianu to 12 cm (zalecam 14 cm).Piszę o tym,gdyż wykonawcy od lat dają 10 cm nie zważając,że od tego czasu normy zmienily się a będą jeszcze ostrzejsze.
Chyba nie chcesz, aby wartość przyszła Twojego domu spadła do niskiej kategorii z uwagi na niekorzystny wskaźnik Ep.
STYROPUR-ELEWACJE napisał:Jeśli chodzi o listwy cokołowe to w każdym systemie nie nadają się do użytku są wykonane ze zbyt ciękiej stali ,powodują potem oberwania i nie trzymają lini na długości całego cokołu w rezultacie i tak potem trzeba na nowo narożnikować,ja na życzenie klienta sam robię cokoły na giętarce z grupszej stali ale to kosztuje exstra,a swoją drogą cokuł służy w systemie jako okapnik wody.Z całym szacunkiem panie wykonawco ,proszę nie pisać bzdur.To ze panu wiszą listwy to jest pana wina niedbałość ,Słyszał pan może o listwach aluminiowych ,lub z tworzywa ,myślę że nie.Jestem strasznie ciekawy jak wyglądają pana listwy startowe gięte z blachy za dopłatą i jaką mają długość, jak te cacko trzyma linie i odprowadza wodę, ile razy w roku trzeba myć cokół z rdzy ,żenada
DO freshuser