Domator30 napisał:Wcześniej w innym wątku pytałem się jak zrobić oczko wodne i uzyskałem dobrą odpowiedź.
Mam jednak też inny problem. W domu chcę wymienić również okna, ale nie mogę się zdecydować jakie wybrać: drewniane czy może PCV. Jakie są wasze opinie o użytkowaniu okien?
Proszę zwrućić szczególną uwagę przy zakupie okien plastikowych ,mianowicie na jakość wykonania odpływów tz wypływek w ramie. Frez nie powinien naruszyć spodniej komory ,w innym razie woda spływająca po szybie będzie się zbierała w ramie na całej jej długości nie odparuje ,traci pan 1komore ,przemarzanie ,wada producenta .Przy montażu okien plastikowych zwruć uwagę na ilość kotew ,po 4 na stronę i 2 góra 2 dół , w żadnym wypadku nie można przewiercać ram i montować je na kołki tz dible traci pani następną komorę i gwarancje producenta ,Montaż bez gipsu w zaprawie .Pianka powinna być usunięta na minimum 1 centymetra ,miejsce na zaprawę zapobiegnie to pękaniu od środka ,zaprawa pod parapetem na zewnątrz ,boczki w murze ,zapobiegnie to wianiem miedzy oknem a parapetem w środku. Nie stosować sylikonów od środka po miedzy parapetem a oknem ,parapet ma przylegać na całej długości okna .i najistotniejsza sprawa nie podpisujcie papierów po zakończonej usłudze ,typu zapoznałem się z montażem ,montaż odebrałem ,nie mam zastrzeżeń do montażu czy coś w tym stylu.Okna plastikowe wymagają regulacji po pewnym czasie ,za zwyczaj kilka dni po montażu pozdrawiam