bat-man napisał:Jeżeli chcesz się czuć bezpiecznie i pewnie we własnym domu, to takie rolety na pewno Ci to zagwarantują. Sam mam takie zamontowane, na noc zapuszczam i mam pełen komfort, bo wiem, że nikt się nie włamię. Gdy wyjeżdżam na urlop to samoWłaściwie to takie rolety nie chronią przed włamaniem, może tylko poprawiają samopoczucieW Rudzie Śląskiej jest dobra firma mutująca takie rolety.
Yosemitysam napisał:Pilnie szukam opinii na temat zewnętrznych rolet. Jak zaczynaliśmy budowac dom to wydawały mi się niezbędne, a teraz się zastanawiam czy to me sens. Ponoć wcale nie chronią przed włamaniem, są malo wytrzymałe, kosztują sporo, poradźcie czy warto...?Rolety jak najbardziej, teraz w ogóle nie mam firan,a na noc spuszczam rolety by mi nikt nie podglądał. Bo jeśli chodzi o ochronę domu, to pewnie dla złodzieja nic trudnego
Muszę się zdecydować szybko, bo potem już nie da się zamontować ich tak żeby nie było widać...
Ecia napisał:Mam w domu pokoje z zewnętrznymi roletami i bez, i wg mnie jest to zdecydowanie trafny wybór, szczególnie przy ulewach i mocnych wiatrachNa braki prądu jest oczywiście rozwiązanie - przy wyborze silnika trzeba pamietać o wyborze takiego z zabezpieczeniem NHK, umożliwiającym otwarcie rolety przy braku dostawy prądu. Montowany jest dodatkowy kardan, którym mozna podnieśc lub opuścić roletę.
Jedyne nad czym bym sie poważnie zastanowiła to elektryczne sterowanie.
Bo w momencie gdy zabraknie prądu, w domu będzie ciemno i nic się z tym nie zrobi