Jesli masz pewność co do warsztatu w jakim kupujesz to można i zamienniki, chociaż sama korzystam z oryginalnych cześci. Jeżdżę z moim fordem do ASO. Teraz będe się umawiała na wymienę klocków, bo znajomy mi mówił, że mają jakąś promocję.
Musiałabyś zobaczyć na ich stronie, bo wiem że promocje sie co miesiąć zmienieją, bo pojawiają się nowe. Na pewno jest teraz Akja Lato dla wszystkich fordów bez względu na wiek http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/AkcjaLato
Moim zdaniem to wszystko zależy od tego, na jakim poziomie jest Twoja znajomość związana z tymi kwestiami. W używane części bym się nie bawił, ale zamienniki to już inna sprawa. Jeżeli jesteś w stanie rozpoznać jakość danego zamiennika, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby z niego skorzystać - często nie są one gorsze niż pozostałe części. Zobacz sobie na jakiś agregatorach cenowych, moto integrator albo nawet zapytaj w warsztacie - przejdź przez kilka rzeczy i zobacz czym się różnicą. Alternatywnie, jeżeli nie znasz się na powyższym, to jednak lepiej kupować oryginalne - płacisz ekstra, ale przynajmniej nie musisz mieć wiedzy a masz jakąś gwarancję co do jakości części.
Czy ja dobrze widzę? Przegląd za 59 złotych? Na prawdę tanio, chętnie podjadę do nich bo to serio praktycznie za darmo. A orientuje się ktoś do kiedy ta akcja z przeglądem trwa?
W linku, który podałam wszystko jest opisane. Promocja obejmuje wszystkie modele marki Ford oraz pełen zakres wiekowy samochodów.
Czas trwania 23.06-15.08.2016 r.
Czasami warto wchodzić na strony dealerów samochodywch, bo niektórzy mają promocję na usługi i serwis. Np. Bawaria Motors ma promocję miesiąca na wybraną usługę serwisową i jest ona zawsze w bardzo dobrej cenie. No i mamy auto serwisowane na oryginalnych częściach przez specjalistów od marki.
Powiem wam, że ta oferta forda całkiem nieźle wychodzi. Orientowałam się i nawet jest opisane na stronie jak dużo wchodzi w skład tej oferty za 59zł:
sprawdzenie płynu chłodzącego
sprawdzenie płynu hamulcowego, stan oraz jakość
sprawdzenie akumulatora
sprawdzenie płynów układu wspomagania
sprawdzenie oświetlenia oraz ustawienia świateł
sprawdzenie pojazdu na recepcji przejazdowej
mycie pojazdu z odkurzeniem (bez mycia wnętrza)
Generalnie Ford ma sporo sezonowych promocji czy ofert, dla przykładu w Fordzie w aso jest możliwość przedłużenia gwarancji samochodu do 10 lat.
Natomiast co do tematu, to sam mam Forda, do którego części kupuję w ich serwisie autoryzowanym. Jednocześnie nie uważam żeby było jakoś piekielnie drogo, wspominam o tym tylko dlatego, że wielu ludzi zwraca na to uwagę.