-
Cześć,
niebawem odbiorę nowe auto od dealera. Gdzieś czytałem, że aktualnie produkowane samochody nie wymagają docierania, bo silniki są docierane fabrycznie. Czy to prawda?
A jeśli nie, to jak powinien wyglądać proces docierania nowego silnika? Mam jeździć jak emeryt czy kręcić silnik do czerwonego pola?
-
-
Przede wszystkim przeczytaj co masz napisane w instrukcji do auta. Każdy producent ma swoje zalecenia i do nich należy się stosować.
-
Ja bym tam producentowi za bardzo nie ufał. W końcu później serwisy będą zarabiać na naprawach a producent na częściach i biznes się kręci.
-
No nie wiem, a raporty usterkowości producenci mają gdzieś? W interesie producenta jest, żeby auto było użytkowane zgodnie z zaleceniami. A wcześniej czy później każde auto się psuje i producent i serwisy i tak zarobią swoje.
-
Silniki są faktycznie docierana w fabryce silników i jest to odpowiednia procedura. Silnik jest uruchamiany i przechodzi specjalną procedurę. W skrócie polega to na wkręcaniu silnika na określone obroty przez określony czas, obroty zmienia się tak żeby stopniowo wszystkie elementy dobrze się z soba dopasowały, czyli dotarły.
Z drugiej jednak strony docieranie fabryczne to taśma i ja zalecałbym spokojna jazdę przez pierwsze 2000 km.
-
-
Znajomy mechanik powiedział mi, że najlepiej docierać stopniowo wchodząc na wyższe obroty. Pierwsze 500km w ogóle unikać kręcenia silnika wyżej, po pierwszym tysiącu dochodzić do 3/4 masymalnego zakresu obrotów, po 1500km można kręcić do czerwonego pola.
-
Koniecznie trzeba pamiętać o tym, żeby zimnego silnika nie katować.
-
No ale to nie tylko podczas docierania. Nigdy nie powinno się ostro jeździć autem, jeśli silnik nie osiągnął optymalnej temperatury pracy, czyli ok. 90 stopni.
-
Zabójcze dla silnika (w szczególności nowego) są bardzo krótkie jazdy (<3km), wtedy silnik zużywa się dużo szybciej i nie moze się należycie dogrzać.
-
Docieranie do przede wszystkim korzystanie z silnika w możliwie szerokim zakresie obrotów. Bardzo niedobre jest, aby podczas pierwszych kilometrów jeździć ze stałą prędkością obrotową, np. na tempomacie. Najlepiej docierać auto w mieście, ale bez większych korków. Czeste przyspieszenia, hamowanie silnikiem, jak najmniej biegu jałowego i pracy silnika bez obciążenia.