Quku napisał:A olej gdzie najlepiej wymieniać? Sam nie znam się na tym za bardzo, wobec czego nie chcę się za to brać samemu.Jak sie nie znasz to jedź do serwisu, będzie z głowy, a cena znowu nie jest tak wysoka. Jak wyżej akcja serwisowa dla aut 4+. My skorzystaliśmy, nie dość, że pełen przegląd auta przed zimą zrobili, to jeszcze wymienili filtry, olej itp.
grzyb_h napisał:W tym tygodniu robiłem przegląd i oleju nie wymieniałem ale będę chciał po wakacjach. Na pewno teraz zaleję Shell 0w20, bo jednak to pełen systetyk . Nie dość, że ma aktywne oczyszczanie, spełnia wymagania normy ILSAC GF-5 pod kątem wydajności paliwowej to jeszcze ma optymalny stopień czystości tłoków.Masz na mysli ten syntetyk Shell Helix ultra SN 0W-20 ?
Quku napisał:Osobiście stosuję olej Shell Helix ultra SN 0W-20, to jest pełen syntetyk. Ma bardzo dobry wpływ na silnik samochodu, z perspektywy czasu zauważyłem, że nie muszę już robić z nim dolewek, a silnik jest zupełnie czysty od nagaru.A płuczesz silnik przy każdej wymianie, ze wiesz w jakim jest stanie? Też mam zalany Shell a nie robie płukania, wymieniam po prostu systematycznie co roku - bo kilometrów robię mało.