To temat rzeka i trudno powiedzieć czy się opłaca. Niektóre silniki nie tolerują gazu jako paliwa. Z tego co wiem to serwis Forda odradza montaż instalacji gazowej. Co różnych generacji. No pewnie, że są. Technologia nie stoi w miejscu. Ja naliczyłem aż 5 generacji.
- I generacja nadaje się do starszych samochodów w których wykorzystano gaźnik lub wtrysk bez sondy lambda. II generacja stosowana jest w silnikach z jedno- lub wielopunktowym wtryskiem paliwa z podstawowym sterowaniem elektronicznym, sondą lambda oraz katalizatorem. III generacja instalacji montowana jest w autach z silnikami z wielopunktowym wtryskiem paliwa sterowanych elektronicznie, z katalizatorem oraz plastikowym kolektorem. IV generacja stosowana jest w silnikach z sekwencyjnym wtryskiem gazu w fazie lotnej. Na jeden wtryskiwacz przypada na jeden cylinder. Ostatnia generacja to sekwencyjny wtrysk gazu w fazie ciekłej pompowanym pod ciśnieniem 10-12 bar. Eliminuje to dławienie się silnika w zimie. Ale koszt instalacji gazowej i montażu to parę tysięcy złotych.
Na favore.pl widziałem parę ogłoszeń odnośnie montażu instalacji gazowych. Tylko dobry spec odpowie ci czy w twoim aucie można stosować gaz.