Miałem kuchenkę mikrofalową Amica. Pech chciał, że mi się tuż po gwarancji zepsuła. Szkoda, bo była taka ładna i zgrabna, ale jakość to raczej nie najwyższa. Jaką teraz kupić kuchenkę? Może zainwestować w jakąś droższą?
no co ty ona kosztowała 170 zł a ile by kosztowała naprawa 100 zł? Elektryk zajrzałby do środka i wymienił listę do naprawy i wyszłoby ze 250 zł. To się nie opłaca.
To jakaś tandeta. Ja swoją Wirpoola mam już z 7 czy 8 lat i działa jak należy. Może poza tymi pokrętłami do nastawiana. Jak dam na 3 minuty to nie dochodzi do końca i nie ma tego sygnału o skończeniu roboty. Ale po za tym jest duża, pojemna, i ma griila. Kosztowała mnie blisko 500 zł, ale teraz wiem że są tańsze.
Nie opłaca się kupować drogich kuchenek, bo już te za 250 zł wszystko mają. Mikrofala z grillem staje się ogromnym ułatwieniem i oszczędnością. Bo np. nie trzeba grzać całego piekarnika, żeby sobie zrobić na chrupko zapiekankę. Tylko nie wiem czy grila mają wszystkie mikrofale. Szukaj też takich z elektronicznym sterowaniem, bo te mechaniczne nie są aż tak dobre.
Niektóre mikrofalówki mają tylko opcję odgrzewania i odmrażania ale są teraz takie, że jest też opcja grillowania, gotowania na parze czy opiekania. myślę że to zupełnie inny standard mikrofalówki co ma odzwierciedlenie w cenie. Nie liczcie że taką kupicie za 200 zł.
Nowoczesne mikrofalówki to już coś więcej niż tylko odgrzewacze czy podgrzewacze. Np. są kuchnie przestrzenne. System przestrzenny uznaje się za lepszy ponieważ potrawy są równomierniej podgrzewane ( ”z każdej strony” ). A takie coś nie ma każdy model. Inne funkcje to:
- automatyczny dobór czasu dla danej potrawy - sygnał dźwiękowy zakończenia pracy - czasem istnieje możliwość jego wyłączenia - blokada programów – tzw. blokada rodzicielska zapobiegająca przypadkowemu przestawieniu programu lub włączenia mikrofalówki przez dziecko - funkcja memory – mamy możliwość zapamiętania ustawień aby móc je w przyszłości ponownie wykorzystać - gotowanie wieloetapowe - licznik cykli gotowania - funkcja kombi – jednoczesne włączenie grilla i mikrofali – potrawa jest podgrzewana i jednocześnie opiekana
Zwróć uwagę na moc kuchni. Moc decyduje o szybkości działania kuchenki. We wszystkich modelach mamy możliwość regulacji mocy. Ten parametr określa moc podstawową i w zależności od modelu waha się od 700 do 1000 W. W kuchenkach z funkcją grilla znajdziemy też oddzielnie określaną moc grzałki grilla. Ta wartość waha się w przedziale od 700 do 1700 W.