Witam, mam już sporą kolekcję zdjęć i chcę je sobie wyselekcjonować i wydrukować, stąd moje pytanie apropos papieru fotograficznego. Wiem, że jest całe spektrum cen i czy droższe są w jakiś sposób lepsze, czy te tanie też dają radę i kupić najlepiej najtaniej jak się da?
claudinia
28 cze 2011, 12:55 (ostatnio zmieniony przez autora 28 cze 2011, 12:55, w całości zmieniany 1 raz)
Sądzę, że do takiego domowego wydruku starczy Ci jeden z najtańszych papierów fotograficznych. Droższe są wielokrotnie są wykorzystywane w minilabach u fotografa.
Jesli bedziesz swoje fotografie drukowac w domu to raczej nie wydawaj za duzo kasy na papier. Mozesz podrukowac na zwyklym papierze i kiedy juz wybierzesz kilka zdjecie ktore chcesz wydrukowac w powiekszeniu, idz do profesjonalnej fotograficznej drukarni i tam wybierz papier ktory odpowiada twojemu gustowi.
Fotografie czarno biale moga byc drukowane na matowym papierze jesli to odpowada twojej tematyce, duzo luddzi lubie papier gloss, wszystko zalzy od gustu
Lata temu, gdy miałam jeszcze tradycyjny aparat na kliszę w moim domu znajdowały się całe sterty zdjęć. Z radością biegłam je wywołać, a potem wkładałam w albumy. Odkąd pojawiły się aparaty fotograficzne cyfrowe sytuacja znacznie się zmieniła. Tysiące zdjęć na dysku komputera, a nic w albumie. Może faktycznie najwyższa pora je wydrukować.