W tak krótkim czasie na pewno ciężko opanować język... Ja chodziłam na intensywny kurs przez pół roku - 2 godziny codziennie. Nauczyłam się sporo, tak żeby się dogadać, ale nie powiem żebym zupełnie swobodnie władała niemieckim. Tyle, że jak nie trzeba umieć perfkt to można się w międzyczasie uczyć.
Moja rada to iść na żywioł Ja w wieku 19 lat wyjechałam do Wlk Brytanii jako au-pair, kompletnie byłam zileona jeśli chodzi o angielski, a po pół roku spokojnie umiałam sie dogadać. Nie ma to jak praktyczna nauka hehe
Zależy od sposobu w jaki sie uczysz, wkuwanie na pamięć nic nie daje na dłuższą metę, a taka praktyczna nauka sprawia, że język obcy po prostu wchodzi w krew
Całkiem szybko można się od podstaw nauczyć niemieckiego metodą bezpośrednią (trochę podobna do metody callana z angielskiego). Ja się kiedyś sporo tego niemieckiego miałam więc przed wyjazdem na dłużej do niemiec sobie go odświeżałam raczej, ale mam znajomą, która uczyła się go w katowickiej Lingua House właśnie tą metodą bezpośrednią i bardzo sobie chwaliła naukę tą metodą. Dobra metoda, dobry lektor + zapał własny i naprawdę można szybko całkiem wiedzę przyswoić. A mistrzostwem są już moim zdaniem wyjazdy językowe i nauka na miejscu, to też fajne rozwiązanie.
moim zdaniem najlepszym sposobem na naukę języka jest zapisanie się na kurs, jakoś nie widzę innej metody. Z tego co wiem w axonie mają bardzo dobrze prowadzone kursy językowe
Polecam ten bezpłatny kurs internetowy języka niemieckiego. To taki niemiecki w pigułce - trochę ważnego słownictwa, podstawy gramatyki i co najważniejsze - porady, jak tanio dojechać do Austrii i jak się szybko uczyć niemieckiego w codziennych sytuacjach (np. słuchając radio internetowe, korzystając z materiałów dostępnych w sieci)
ja nauczyłam się w sześć miesięcy!
Najpierw podstawowych 1000 słów,
Dopiero później zaczęłam uczenia się gramatyki.
[url=http://www.polonia-polacy.de/niemiecki/cwiczenia.html]ćwiczenia [/url]