Moim zdaniem zdecydowanie najważniejszy jest język angielski. Można się w nim porozumieć właściwie w każdym kraju. Ja sama zdecydowanie muszę się w nim podszkolić, ponieważ nie radze sobie do końca z gramatyką. Dlatego też myślę o zajęciach w szkole. Z resztą zawsze przyda się też z kimś po angielsku porozmawiać.
angielski, niemiecki, francuski, hiszpański portugalski i egzotyczne: libański, chiński, koreański, japoński, suahili itd. po prostu warto znać co najmniej dwa języki, jeżeli umie ktoś egzotyczny język to praktycznie ma pracę bez problemu
Według mnie warto mieć opanowany angielski, drugi język trzeba wybrać taki jaki przyda się w potencjalnej pracy czy zawodzie. W różnych dziedzinach potrzebne są różne języki. Na przykład w tym Centrum języków obcych BEST w Tychach sporo osób wybiera oprócz niemieckiego język włoski ze względu na możliwość zatrudnienia.
maniek8501
29 maj 2012, 12:34 (ostatnio zmieniony przez autora 8 cze 2012, 13:36, w całości zmieniany 1 raz)
Ja myślę, że w dzisiejszych czasach podstawa to światowy język angielski. Podstawowe czasy, słówka angielskie, trochę gramatyki, to wystarczy do sprawnego porozumiewania się. A jeśli angielski już znasz to może coś bardziej egzotycznego...np. chiński. Już niedługo Chińczycy będą wszędzie
Zgadzam się z przedmówcą. Najlepiej poznać język chiński. To taka inwestycja w siebie, jak lokowanie pieniędzy w monetach. Czyli bardzo bezpieczna i opłacalna.