Cena dotyczy 1 szt.
Miód który Państwu polecam jest w słoiku 900 ml , waga to 1250 -1300 g.
Miody pochodzą z mojej pasieki ( Emilia pasieka z rodowodem )
Pszczelarstwa nauczył mnie mój dziadek który prowadził pszczoły po
swoim pradziadku w majątku Opinogórskim lata 1836 - 1911.
Obecnie wraz z synem prowadzimy tę pasiekę która liczy sobie w różnych sezonach od 120 -200 rodzin ( uli )
żeby pozyskać różne gatunki miodów , niektóre ule wozimy na tereny Podlasia - Mazury- Mazowsze
Prowadzenie pasieki nie traktujemy jako hobby .Praca przy pszczołach jest bardzo ciężka ale pszczoły w zamian odwdzięczają się zdrowymi produktami
pszczelimi , nie tylko miodem ale również pyłkiem, pierzgą i propolisem.
Proszę mi wierzyć mój dziadek zawsze swoim klientom mówił że prawdziwy miód musi drogo kosztować i najlepiej kupić go bezpośrednio od pszczelarza
którego słowo bartnika dawało 100% że miód jest jak najbardziej prawdziwy. -
Obecnie na rynku jest bardzo dużo miodów które po za tym że są słodkie to nic nie mają wspólnego z prawdziwym miodem
Wspominając powiedzenie dziadka , ja na te nowe czasy mam takie;
Lepiej kupić cukier za 2 zł bo też będzie słodki, niż miód za 20 zł
w którym zawartość miodu w miodzie jest znikoma.
Proponujemy Państwu miód z pierwszej ręki za dobrą cenę
Pasieka posiada nr ewidencyjny weterynaryjny.
Jest pod stałym nadzorem kontrolnym służb weterynaryjnych..
Produkty pszczele są przebadane i pasieka posiada drugi nr upoważniający do sprzedaży bezpośredniej.
Należę do Mazowieckiego związku pszczelarskiego , gdzie zostałem odznaczony brązową odznaką za prowadzenie ekologicznego gospodarstwa
pasiecznego.
Miody które sprzedajemy w okresie od września do maja są skrystalizowane ( tylko prawdziwe miody muszą wcześniej czy później skrystalizować w
odróżnieniu od różnych sztucznych wynalazków.
Jeżeli potrzebny będzie miód płynny to możemy na zamówienie
przygotować w specjalnym do tego urządzeniu .Trwa to 2-3 dni.
Taki miód powraca do stanu płynnego nie tracąc nic z minerałów i witamin.
Wszystkie Prawdziwe miody które skrystalizują stają się bardziej jaśniejsze a przy temperaturach poniżej zera mogą wyglądać mało
apetycznie bo robią się białe jak smalec , który mimo swojego wyglądu
to nie traci nic ze swojej wartości. Po rozgrzaniu wracają do swojej pierwotnej barwy.
Miód może być w postaci płynnej lub skrystalizowany . W zależności od czasu jaki upłynął od wirowania ramek z miodem.
Zawartość nektaru maliny w miodzie malinowym waha się od 65% do 80% pozostałe to nektary z różnych roślin które pszczoły przy okazji po
drodze oblatują.
W czasach kiedy mój dziadek sprzedawał miód to ten miód był pod nazwą wielokwiatowy.
I w ostatnich latach jest trudniej uzyskać więcej procent danego miodu , dla tego że coraz częściej większość roślin kwitnie w jednym czasie..