Cena dotyczy 1 szt.
Miód który Państwu polecam jest w słoiku 810 ml waga to 1000 g - 1050 g. .
Miody pochodzą z mojej pasieki ( Emilia pasieka z rodowodem )
Pszczelarstwa nauczył mnie mój dziadek który prowadził pszczoły po
swoim pradziadku w majątku Opinogórskim lata 1836 - 1911.
Obecnie wraz z synem prowadzimy tę pasiekę która liczy sobie w różnych sezonach od 120 -200 rodzin ( uli )
żeby pozyskać różne gatunki miodów , niektóre ule wozimy na tereny Podlasia - Mazury- Mazowsze
Prowadzenie pasieki nie traktujemy jako hobby .Praca przy pszczołach jest bardzo ciężka ale pszczoły w zamian odwdzięczają się zdrowymi produktami
pszczelimi , nie tylko miodem ale również pyłkiem, pierzgą i propolisem.
Miód wielokwiatowy ceniony jest za swoje właściwości bakteriobójcze. Jest on naturalnym antybiotykiem ,niszczącym złe bakterie. Słodki smak, nie oznacza że ma dużo kalorii i dla tego jest bezpiecznym naturalnym słodzikiem, bogaty w składniki mineralne i witaminowe .Dlatego jest produktem niskokalorycznym i może być dodawany do potraw i napoiów. W miodzie wielokwiatowym znajdziemy sporą ilość cukrów prostych – , fruktozy, glukozy co czyni go dietetycznym i lekko strawnym. Miód wielokwiatowy posiada w swoim składzie dużą zawartość enzymów, biopierwiastków i substancji działających przeciwdrobnoustrojowym. Spożywanie codziennie niewielkiej ilości miodu wielokwiatowego przeciwdziała próchnicy zębów .Kremy odmładzające w swoim składzie zawierają enzymy z miodu i stosowany w kremach, maseczkach ,odżywia skórę, nadając jej zdrowy wygląd. Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w przeziębieniach .Stosowany z cebulą jako syrop jest idealnym naturalnym lekiem naszych babci. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych. Wzmacnia limfocyty nc i chroni organizmu przed infekcjami. Łagodzi nieprzyjemne objawy kataru siennego. Wspomaga w chorobach astmy oskrzelowej. Miód wielokwiatowy doskonale radzi sobie w walce z drobnoustrojami, zagrażającymi zdrowiu. Codzienne spożywanie 2 łyżeczek miodu wielokwiatowego pozytywnie wpływa na układ krążenia ,i wspomaga pracę serca, dostarczając wielu składników, glukoza i fruktoza. Miód wielokwiatowy ceniony jest za swoje walory smakowe. Wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Jest używany w kuchni jako naturalny dodatek do wielu potraw. Miód wielokwiatowy dzięki temu że ma łagodny i delikatny smak polecany jest dzieciom Wspomaga oczyszczanie watroby i funkcje detoksykacyjne .Miód spożywany na przemian z gorzkimi pokarmami zapobiega chorobom woreczka żółciowego. Miód też zadba o nasz żołądek oraz zmniejszy problemy z jelitami .Spożywanie codzienne wpływa korzystnie na przemianę materii. Naturalny miód kupiony najlepiej bezpośrednio od pszczelarza jest zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, bardzo korzystnie wpływa na cały organizmu, miód wielokwiatowy jest najpopularniejszym miodem z wierlu rodzajów miodu.Jego wyjątkowy smak, sprawia, że, polecany jest do codziennego stosowania.
Miody które sprzedajemy w okresie od września do maja są skrystalizowane ( tylko prawdziwe miody muszą wcześniej czy później skrystalizować w
odróżnieniu od różnych sztucznych wynalazków.
Jeżeli potrzebny będzie miód płynny to możemy na zamówienie
przygotować w specjalnym do tego urządzeniu .Trwa to 2-3 dni.
Taki miód powraca do stanu płynnego nie tracąc nic z minerałów i witamin.
Wszystkie Prawdziwe miody które skrystalizują stają się bardziej jaśniejsze a przy temperaturach poniżej zera mogą wyglądać mało
apetycznie bo robią się białe jak smalec , który mimo swojego wyglądu
to nie traci nic ze swojej wartości. Po rozgrzaniu wracają do swojej pierwotnej barwy.
Miód może być w postaci płynnej lub skrystalizowany . W zależności od czasu jaki upłynął od wirowania ramek z miodem.