W Polsce coraz bardziej popularne zaczyna być organizowanie przyjęć. Dziś mamy wiele powodów do ich organizacji. Począwszy od rocznic, przez urodziny, aż po różne firmowe eventy, przyjęcia oraz bankiety , które mają za cel uczcić czyjś indywidualny sukces. W celu organizacji takiej imprezy często wynajmuje się salę lub na przykład pomieszczenie hotelowe. Wyprawianie imprezy często łączy się z poczęstunkiem, stąd dużą rolę mają tutaj usługi gastronomiczne. W celu skorzystania z nich, często wynajmuje się restaurację, która takie usługi udostępnia. Wówczas mamy gwarancję dowozu jedzenia, rozmieszczenie, podgrzanie oraz obsługę kelnerów i barmanów przez całą noc. Zazwyczaj na imprezach mamy do czynienia z bufetem. Goście sami decydują co zjedzą, wybierając spośród potraw rozmieszczonych na wielu stołach. Wokół ludzi krążą kelnerzy trzymający porządek oraz uzupełniają potrawy, których brakuje lub sprzątają ze stołów, gdy dany posiłek zostanie zjedzony. Na przyjęciach, tak jak i weselach, często osobo stoi bar. Tam barmani zawsze z przyjemnością nas obsłużą. Jest szeroki wybór napojów, w tym alkoholowych. Barmani otwierają butelki wina, nalewają whiskey, ale też parzą kawę czy herbatę. Kursy barmańskie w pracach tego typu miejscach nie są wymagane, jednak zwykle większe zainteresowanie wzbudzi barman z umiejętnością niesamowitego robienia drinków.