W dzisiejszych czasach wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność warto stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje totalnie zapach psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.