Dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach produkcyjnych dobrze jest stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje totalnie zapach mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.