Dziś coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów posiada dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub niweluje totalnie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.