Dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele produktów posiada dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach produkcyjnych warto stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub niweluje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.