Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków posiada dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą wagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach produkcyjnych warto stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje totalnie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.