W dzisiejszych czasach wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele produktów posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach produkcyjnych dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje totalnie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest wyrabiany tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.