W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub likwiduje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest pieczony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.