Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków zawiera dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą wagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach produkcyjnych dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub niweluje całkowicie zapach psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.