W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Wiele produktów zawiera dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub niweluje totalnie zapach mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.