Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.