Przemysł spożywczy w Polsce z najistotniejszych, a równocześnie charakteryzujących się największą dynamiką, działów rodzimej gospodarki. Jest również najbardziej zróżnicowaną gałęzią polskiego przemysłu, w której można wydzielić kilkanaście branż. Specjaliści za główny czynnik ostatnich zwyżek w tym sektorze uważają przystąpienie naszego kraju do UE. Skutkiem było znaczące ożywienie w handlu międzynarodowym, wyrażające się podwyższeniu naszego eksportu, jak również, dało szanse polskim wytwórcom oferującym towary spożywcze, wykorzystanie ich wyższości konkurencyjnej. Współcześnie na rodzimy rynek przemysłowy ogromny wpływ mają rynki zagraniczne, jak także pieniądze od nich pochodzące. Ponadto gospodarki krajów wysoko rozwiniętych, głównie z Europy zachodniej, twierdzą, że w Polsce branża spożywczego przemysłu ma przed sobą świetlaną przyszłość oraz że w jej rozrost opłaca się inwestować z uwagi na ogromną chłonność naszego rynku wewnątrzkrajowego. Równocześnie nie powinniśmy zapominać, że mimo dużych przemian po transformacji oraz wejściu do UE, czeka nas jeszcze długi oraz trudny proces umożliwiający stworzenie jednej z najbardziej konkurencyjnych dziedzin na międzynarodowej scenie. Przemysł lekki to dział gospodarki związany z produkcją artykułów powszechnego wykorzystania, obejmujący m.in. wytwarzanie tekstyliów, odzieży, obuwia oraz galanterii skórzanej a także przemysł spożywczy Sektor przemysłu lekkiego na Giełdzie Papierów Wartościowych liczy 9 przedsiębiorstw, co stanowi zaledwie 2 procent ogółu uwzględnianych przedsiębiorstw. Do działu lekkiego przemysłu notowanych na GPW należą spółki o zróżnicowanym typie działalności. Poza spółkami uwzględnianymi na GPW na polskim rynku funkcjonuje kilkanaście tys. przedsiębiorstw zaliczanych do tegodziału, których rodzaj i struktura funkcjonowania są bardzo różne i ujmuje swoim zakresem właściwie każdą dziedzinę życia gospodarczego.