Przemysł spożywczy w Polsce jest uważany za jeden z najważniejszych, a zarazem charakteryzujących się największą prężnością, działów rodzimej gospodarki. Jest również najbardziej zróżnicowaną dziedziną polskiego przemysłu, wśród której możemy wydzielić kilkanaście branż. Ekonomiści za kluczowy czynnik niedawnych zwyżek w tym sektorze uznają wejście naszego kraju do struktur UE.Efektem było znaczące pobudzenie w handlu międzynarodowym, które wyraziło się podwyższeniu naszego eksportu, a także, dało możliwość rodzimym producentom oferującym towary żywnościowe, wykorzystanie ich przewagiw stosunku do konkurencji. Współcześnie na rodzimy przemysł duży oddziaływanie mają rynki zagraniczne, jak także kapitały z nich pochodzące. Poza ty gospodarki krajów bardziej rozwiniętych, głównie z Zachodu Europy, uważają, że w naszym kraju branża spożywczego przemysłu ma przed sobą świetlaną przyszłość i że w jej rozwój opłaca się wkładać kapitał ze względu na dużą chłonność naszego rynku wewnętrznego. Jednocześnie nie możemy zapominać, że pomimo dużych zmian po transformacji i wejściu do UE, czeka nas jeszcze długotrwały i trudny proces umożliwiający wytworzenie jednej z najbardziej konkurencyjnych dziedzin na międzynarodowej scenie. Przemysł lekki to dział gospodarki związany z wytwarzaniem produktów powszechnego użytku, który obejmuje m.in. produkcję tkanin, ubrań, butów i galanterii skórzanej a także przemysł spożywczy Sektor przemysłu lekkiego na Giełdzie Papierów Wartościowych liczy dziewięć spółek, co wynosi ok. dwóch % wszystkich uwzględnianych przedsiębiorstw. Do sektora przemysłu lekkiego uwzględnianych na GPW należą spółki o zróżnicowanym typie działalności. Poza przedsiębiorstwami uwzględnianymi na GPW na polskim rynku działa kilkanaście tysięcy firm zaliczanych do tego sektora, których forma oraz struktura działalności są niezwykle zróżnicowane i obejmuje swoim zasięgiem praktycznie każdą dziedzinę życia gospodarczego.