Skup/Odbior zużytego oleju roślinnego
Szanowni Państwo
Reol Sp. z o.o. jest profesjonalnym partnerem w zakresie odbioru i zagospodarowania zużytych olei gastronomicznych. Przychodzimy z pomocą właścicielom restauracji, barów oraz pozostałych punktów zbiorowego żywienia, dla których uciążliwym problemem jest pozbycie się odpadu w postaci tłuszczy i olei posmażalniczych. Zaplecze magazynowe i specjalistyczny transport samochodowy pozwala na szybką i terminową obsługę tych klientów dla których istotę stanowi komfort pracy i ochrona środowiska. Obecnie obsługujemy kilkaset firm i punktów gastronomicznych na obszarze Polski południowej, zachodniej oraz centralnej i stale rozszerzamy swoją działalność.
Zapewniamy klientom solidność i pełen profesjonalizm w zakresie oferowanych usług poprzez ciągłe doskonalenie jakości w pełni zadowalającej wymagania klienta.
Jestesmy w stałym kontakcie z naszymi klientami,usprawniajac proces odbioru tłuszczy w dogodnych dla obu stron terminach.
Wspolpraca oparta jest na umowie pisemnej,z naszej strony zapewniamy pojemniki o pojemnosci zaleznej od potrzeb klienta,wystawiamy karte odbioru odpadu-niezbedna dla potrzeb Sanepidu.
Posiadamy certyfikaty i zezwolenia potrzebne przy tego typu dzialalnosci.
Nie czekaj!My zajmiemy sie wszystkim.
kontakt:12/341-43-27.
e-mail: Wyślij e-mail
Dla przedstawienia tematu o ochronie środowiska przedstawiamy Państwu ustawy i rozporządzenie w tym zakresie:
Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 roku Wyślij e-mail Ochrony Środowiska. (Dz. U. Nr 62 z dnia 20 czerwca 2001, poz.627). Dokument ten w sposób ogólny określa zakres ochrony środowiska w Polsce, zasady przeciwdziałaniu znieczyszczeniom. Dokument określa odpowiedzialność oraz zaleca szczególnych środków ostrozności przy składowaniu i eliminowaniu substancji stwarzających zagrożenie dla środowiska.
Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska z dnia 27 września 2001 roku w sprawie katalogu odpadów. (Dz.U. nr 112 z dnia 8 pażdziernika 2001r, poz. 1206) na podstawie art. 4 ust.1 pnk 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 o odpadach. Wyrażnie są wymienione w katalogu odpady w tym jako nieprzydatne tłuszcze spożywcze, w tym tłuszcz posmażalniczy. Rozporządzenie mówi kosztach wytwarzającego, czyli na właścicielach lokalu gastronomicznego.Podkleślamy, że nowy katalog odpadów zmieniony powstał na prawie Europejskiego Katalogu Odpadów.
Ustawa z dnia 7.06.2001r. O zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. (Dz.U. Nr. 72 z dnia 13 lipca 2001, poz.747). W tej ustawie zawarto warunki zaopatrzenia w wodę i odprowadzaniem ścieków. Wyrażnie w dziale określającym odprowadzającym ścieki zabrania się wprowadzania do kanalizacji odpadów płynnych nie mieszających się z wodą czyli tłuszczy i odpadów organicznych. Za takowe łamanie przepisów grozą nie tylko kary ze strony inspektorów Sanepidu, ale przy awariach sieci wodociągowych, odpowiednie przedsiębiorstwo może wystapić o odszkodowanie karne od osób łamiacych to prawo. Czyli nie stosowanie separatorów jest nieoplacalne z punktu widzenia właściciela lokalu lub zakładu.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26. 04.2004 r. w sprawie wymagań higieniczno – sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
(Dz. U. Nr. 104 z dnia 1 maja 2004, poz. 1096)
Rozporządzenie to określa warunki i wymogi sanitarne w zakresie przeszczegania i zasady produkcji i w obrocie środkami spożywczymi. W tym tłuszczami jako odpadami.
Przedstawione ustawy i rozporządzenia nie sprawią Waszego myślenia, że jeżeli nie będziemy oddzielać odpadów w sposób należyty to poniesiecie Państwo dodatkowe koszty udrażniania i przepychania częstego używanej kanalizacji. Czyli instalowanie urządzeń i różnych maszyn do zatrzymywania tłuszczu, jego utylizacji, oraz rozdrabniaczy w dłuższym okresie prowadzi do obniżenia kosztów działalności lokali i zakładów.
Jesteśmy w stanie zaoferować Państwu cenę od 10 groszy za litr w zależności od ilości, jakości oraz stopnia zanieczyszczenia