Wieloletnie doświadczenie w pracy za barem, nabyte w wielu lokalach gastronomicznych o różnej charakterystyce, oprócz dostarczenia nam umiejętności i satysfakcji, skłoniło nas do pewnych spostrzeżeń i refleksji. Niezmiernie nas cieszy coraz wyższa kultura spożywania napoi alkoholowych przez naszych gości. Coraz częściej sięgają oni po wymyślne cocktaile, nie boją się eksperymentować, a czasami potrafią nawet nas zaskoczyć nowinką branżową, przywiezioną z zagranicy, co jest zjawiskiem bardzo pozytywnym i przez nas jak najbardziej pożądanym.
Niestety w ciągu ostatnich lat zaobserwowaliśmy bardzo negatywne zjawisko, jakim jest pojawienie się na rynku pracy osób nie przeszkolonych, nie posiadających odpowiedniej wiedzy oraz umiejętności do wykonywania barmańskiej profesji. Lokale zatrudniają ludzi bez doświadczenia, z przypadku, traktujących swoją pracę jako przejściową lub dorywczą.